Terje E.

Hva koster det å ha en hest?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det finnes vel knapt den småjenta, eller smågutten for den saks skyld, som ikke på et eller annet tidspunkt i oppveksten har tapt sitt hjerte til hester. Og fantasert om disse store imponerende dyrene, som med flagrende man og spillende muskler løper gjennom en blomstereng, mens man selv sitter barbak og nyter samspillet mellom hest og menneske i skjønn harmoni.

For noen er denne opplevelsen så sterk, at de senere i livet faktisk velger å anskaffe seg sin egen hest, og i enkelte tilfeller blir det mer en livsstil enn kun en hobby, hvor store deler av all fritid dreier seg om dette majestetiske dyret.

De fleste privateide hestene i Norge i dag benyttes hovedsakelig til rekreasjon i form av ridning eller bare for hyggens skyld, og mange finner ro i bare det å komme ned til stallen for å stelle hesten sin. For det må man, hver dag, året rundt.

hest-kosterRiktignok er det mange som leier seg en plass i en stall med flere andre hester og da kan man selvfølgelig avtale å hjelpe hverandre med stell og foring i de tilfellene man ikke kan selv, men hvis man vurderer å anskaffe seg sin egen hest, er det viktig å vite at det er ikke helt uten egeninnsats. Og det er heller ikke en billig hobby man gir seg i kast med.

En hest spiser forholdsvis mye høy og eventuelt havre hver dag men leier man seg stallplass er det som oftest flere som bestiller samtidig og oppnår gode rabatter på den måten. Så kommer alle utgiftene til dyrlege og hovsmed. Man tar ikke hesten med seg og reiser ned til dyrlegen, nei dyrlegen må komme til deg. Men igjen, i en felles stall kan man avtale at dyrlegen ser til flere hester samtidig når vedkommende først er der. Det samme med hovsmeden, som også gjerne ser det er flere oppdrag samme sted og det vil være mulig å forhandle en bedre pris med dette som utgangspunkt.

En slik stallplass koster gjerne fra to til fire tusen per måned, litt avhengig av hvilke tjenester man ønsker inkludert i prisen. Jo mer man gjør selv av stell og pleie, jo rimeligere kan man få en bås. I enkelte tilfeller kan man også betale seg fra fellestjenestene, som gjerne består i å måke møkk og generelt renhold ellers i stallen.

hest-prisSå kommer alt utstyret man trenger, litt avhengig av hva man har tenkt seg av aktiviteter med hesten. Ønsker man bare å ri litt rundt i paddocken trenger man selvfølgelig en sal og en ridehjelm, og mange steder kreves det også ridevest. Ridestøvler kan være lurt, og skal hesten gå ute i regnvær og om vinteren kan den trenge et dekken.

Ønsker man å kjøre med hesten sin trenger man en vogn eller sulky, men mange steder finnes dette ved stallen og man kan leie den etter behov med mindre det allerede er inkludert i prisen man betaler for stallplassen. Blir man tilbudt å låne eller leie en sal er det svært viktig at salen er tilpasset hesten så den ikke føles ubehagelig å ha på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *