Terje E.

Iranske kvinner kaster hijaben i protest

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

En ny Facebook-side har skapt røre i Irans hovedstad.

Et nytt Facebook-fenomen har rammet Iran. I et land hvor kvinner ikke kan forlate hjemmet uten hijaben sin har mer enn 200 iranske kvinner tat av seg hijaben ute i offentligheten og dokumentert det med bilder på Facebook.

Facebook-siden heter Stealthy Freedoms of Iranian Women og ble opprettet i siste uke av den iranske journalisten Masih Alinejad. Den har allerede fått mer enn 180.000 likes og skapt protester blant konservative stemmer i hovedstaden Teheran.

Masih Alinejad forlot Iran i 2009 for å studere i England. Frihetsprosjektet begynte da hun tok et bilde av seg selv uten hijab mens hun kjørte i bilen sin i Iran, og la opp det på Facebook.

Hun la til bildeteksten:
«Kvinner blir tvunget til å bære hijab. Ikke bare presset av moralitetspolitiet, men også av hensyn til familien i forhold til å ville beholde en jobb eller av frykten for andres dom.»

Frihet til å velge

Reaksjonene fra omgivelsene var enorme og straks ønsket andre iranske kvinner å fortelle hvordan de hadde blitt utsatt for det samme presset.

Bildene på gruppens Facebook-side viser iranske kvinner i forskjellige utendørs omgivelser. Kvinnene har kastet hijaben og under bildet står en kort tekst hvor de beskriver den manglende friheten som tørkleet fører med seg.

«Det er en grunnleggende rettighet for alle mennesker å ha frihet til å velge. Kvinner i Iran vil selv bestemme hva de vil bære. Det burde ikke være lovbestemt og det bør ikke håndheves», sier Masih Alinejad.

Presidenten tar det med ro

I 2013 fikk Iran ny president og det ser ut til å være godt nytt for Irans kvinner. Hassan Rohanis uttalelser peker på at han har en mer progressiv holdning til hijabspørsmålet enn forgjengeren sin, Mahmoud Ahmadinejad.

Til magasinet Chelcheragh har han blant annet sagt at han ikke er imot at kvinner lar tørkleet deres henge løst på den varmeste sommertiden. Kommentaren var en reaksjon mot det religiøse politiet som overvåker kvinnene for å sjekke om de går med løst hijab eller upassende tøy i de varmeste månedene.

«Hvis en kvinne ikke overholder reglene våre for klær bør man ikke sette spørsmålstegn ved dydigheten hennes. Etter min mening er mange kvinner i samfunnet vårt dydige selv om de ikke respekterer hijablovene våre. Og dydigheten bør være i fokus», sier Hassan Rohani.

Langtfra alle er enige i den betraktningen og Facebook-siden har medført protester fra mer konservative grupper i hovedstaden Teheran, de vil ha myndighetene til å gripe inn.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *