Terje E.

Jobbsøknad er en prosess

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

En jobbsøknad er en prosess som består av mange faser og hvor søkerne kan være i svært ulike situasjoner, og søker svært forskjellige jobber. Det er derfor vanskelig å gi noen entydige svar på hvordan man skal skrive og utvikle denne prosessen som er så viktig for en god karriere. 

Den første fasen

For enkelthet skyld kan vi dele prosessen inn i ulike faser. Hvis du får hjelp til å skrive jobbsøknaden trenger du ikke å gå gjennom disse fasene. Den første fasen er behov eller ønske om jobb. Det er forskjell på en som er arbeidsløs og trenger en jobb. Det kan da være viktigere å få en jobb enn hva jobben består av, og en som har en god jobb, men ønsker seg nye utfordringer eller bedre betingelser. I det siste tilfelle er jobbinnholdet helt avgjørende. Maktforholdet er også forskjellig. I det første tilfelle kan arbeidsgiver kreve mye mer enn i det andre.

Den andre fasen

Den neste fasen er undersøkelse av arbeidsgiver og virksomheten.
Her syndes det mye. Uten en riktig og god forståelse av jobben en søker er det
vanskelig å skrive en god søknad. Jo mere en vet jo bedre søknad kan man
skrive. I tillegg må man foreta en grundig analyse av utlysningsteksten slik at
man er sikker på at man forstår hva som etterspørres. I enkelte tilfeller kan
det være fornuftig å kontakte utlyser hvis det er noe i teksten som er uklart
istedenfor å ta sjansen på at man har tolket det rett. 

Den tredje fasen

Tredje fase er skriving av søknad. Det er viktig å huske at målet med søknaden er at den som leser den får litt til å treffe søkeren. Det finnes ingen standard måte å gjøre dette på, men noen generelle forhold bør være på plass. For det første bør det gå tydelig frem hvilken stilling man søker. Arbeidsgiveren kan ha flere stillinger som skal besettes og det bør ikke være tvil om hva søknaden gjelder. For det andre bør søknaden være kort og presis. Det betyr i praksis at det skal mye til for at en søknad bør være på mer enn en side. Med presis menes at man svarer på det som spørres om og hva en selv kan tilby.

Generelt er det viktig i søknaden å få frem egen motivasjon og nøkkelkompetanse. Det er ingen grunn til å gå i detaljer i selve søknaden særlig ikke hvis det gjør at viktig informasjon drukner. Husk at det er CV og attester som skal dokumentere kompetanse og erfaring i detalj. Det er imidlertid viktig at også disse dokumentene er ryddige og relevante. En imponerer CV kan også være en CV hvor det som er viktig for akkurat denne jobben forsvinner i informasjonsmengden. For det tredje må man legge vekt på at søknaden er ryddig og uten skrivefeil. Punktvis behandling av tema gjør det lettere å unngå at man blander ting sammen. Det er viktig at søknaden signaliserer at man er tilgjengelig å med glede står til disposisjon for ytterligere opplysninger. Er man heldig fører dette til at man når fjerde fase. 

Den fjerde fasen

Fjerde og avgjørende fase er jobbintervjuet. Igjen er det vanskelig å si noe generelt, men det er en del ting en bør tenke gjennom. For det første bør en huske på at en kommuniserer med hele kroppen. Et fast håndtrykk kan være avgjørende for første inntrykket. Blikk kontakt uten å stirre kan være avgjørende for å holde oppmerksomheten. Hvordan man sitter og beveger hender og bein påvirker inntrykket. Det gjelder å vise interesse uten å virke påtrengende. Det kan være avgjørende at man snakker tydelig, passe høyt og i et rolig tempo. Det er ikke feil å spørre om presisering hvis man er usikker på hva det spørres om, men man bør passe på at man ikke begynner å belære arbeidsgiver. 

Oppsummering

Siste fase er oppfølging av intervju. Dette kan være helt
avgjørende, men innebærer risiko. En oppfølging kan signalisere interesse og
trekke oppmerksomheten mot søkeren, men det kan også virke som irriterende
masing.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *