Terje E.

Kan man fjerne pigmentflekker i huden?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Dersom du har et par pigmentflekker så er du ikke alene. Pigmentflekker er svært vanlige. De oppstår på soleksponert hud og kan være kosmetisk skjermende. Det finnes flere typer pigmentflekker og utseendet varierer. Den vanligste formen pigmentflekker i ansiktet kalles for melasma.  I dette innlegget kommer vi med tips til deg som har melasma.

Melasma er pigmentflekker som dukker opp på områder som er eksponert for mye sol, som for eksempel kinn, nese og overleppe. Flekkene kan variere meget i størrelse og utbredelse, fra enkelte små prikker til å være sammenhengende og se ut som et landkart. Fargen er lysebrun til mørkbrun avhengig av hvor dypt pigmentet er lokalisert. Melasma oppstår oftest hos kvinner.

Årsaker til pigmentflekker / melasma

Det er mange årsaker til at man kan få melasma, og dette er noen av de mest vanlige.

●       Eksponering for sol/ UV stråler, kombinert med lav eller ingen beskyttelse mot solen.

●       Arv og genetikk kan også spille inn på hvorvidt man lett får pigmentflekker eller ikke.

●       Hormoner kan føre til at man i større grad utvikler pigmentflekker. Mange opplever å få pigmentflekker under svangerskap. Kombinasjonen av graviditet og eksponering for sol gjør at man lettere kan få pigmentflekker, både midlertidige og permanente.

●       Medikamenter som p-piller og noe epilepsi-medisin kan føre til at man blir mer utsatt for å få pigmentflekker.

Er det mulighet for å fjerne pigmentflekker?

For det første så anbefales det at man bruker gode hudpleieprodukter med solfaktor hele året dersom man ønsker å unngå pigmentflekker. Du bør bruke produkter med høy solfaktor og bredspektret UV beskyttelse, hvilket vil si at produktene må ha SPF30 eller SPF50 og beskytte motbåde UVA og UVB stråler. Bruk gjerne cap eller solhat når du er ute og unngå ekstrem soling.

Melasma er godartet, og trenger strengt tatt ikke behandling. Melasma som oppstår under svangerskap forsvinder hos noen av seg selv uten tiltak, mens andre opplever å få permanente pigmenteringer. Det vanligste er at pigmentflekkene blekner på vinteren for så å komme tilbake på sommeren når huden igjen utsettes for UV stråler.

Hvis du har fått pigmentflekker og du synes det er sjenerende, så finnes det forskjellige metoder du kan benytte deg av. Solbeskyttelse er den viktigste behandlingen da det både forebygger at pigmentflekkene utvikles men også forhindre/minsker de når de kommer tilbake på sommeren.Visse innholdsstoffer i hudpleie produkter er effektive mot pigmentflekker, blant annet antioksidanter som c-vitamin, E vitamin og b3 vitamin (niacinamide) samt kremer som inneholder Azelainsyre og a-vitamin.

Dersom legen din synes det er nødvendig så kan du gjennomgår laserbehandling eller frysing og motta reseptbelagte kremer som behandling. Dette er det legen som avgjør, og det er derfor ikke sikkert at du kan motta denne typen behandling. Om slik behandling ikke anbefales for deg så kan du benytte deg av dagkremer, nattkremer og serumer som fungerer mot pigmentflekker. Men igjen, den beste måten å forhindre pigmentflekker på er ved å beskytte huden godt mot eksponering for sol – hele året.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *