Terje E.

Kjøpe effektivt bilkamera? Pass på spesifikasjonene

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Mange går dessverre i den fellen at de lar seg utelukkende blende av et kameras oppgitte spesifikasjoner, uten egentlig å reflektere over hva dette betyr, og om det overhodet stemmer. Eksempelvis er det stor forskjell på opptak gjort i standard VGA og HD, eller High Definition, som det også kalles, og det hele dreier seg om oppløsningen på de bildene som tas. Likeledes er antall bilder, eller «frames» på «fagspråket», per sekund viktig, ikke minst på grunn av det er avgjørende på hvilken måte man opplever det ferdige resultatet når man ser på det i ettertid.

En standard VGA oppløsning er som regel 640×480 mens HD normalt er fra det man vanligvis kaller 720p eller 1080p. Uten å bli alt for teknisk, kan det nevnes at dette simpelthen har med hvor skarpt et videobilde vises på enten en dataskjerm eller et fjernsyn. Videre er det greit å huske at jo høyere oppløsning man filmer med, jo større blir videofilene, og jo kraftigere datamaskin bør man ha, for å kunne redigere dem i ettertid. Man må også ha et minnekort som mestrer dette, og der et 32GB minnekort kan lagre opptil åtte timers opptak ved VGA kvalitet, holder det kanskje bare to timer i HD. Kjører man opptakene i loop er ikke dette noe problem, men ønsker man å filme ferieturen over Hardangervidda, blir det kanskje i snaueste laget.

Heller ikke alle videokameraer filmer i ekte HD, men egentlig i VGA, hvoretter kameraet «interpolerer» videofilene slik at de oppfattes som HD uten at de egentlig er det. Dette er fordi opptakene da tilpasses avspillingsenheten i kameraet, uten at kvaliteten er tilsvarende god. Heldigvis kan de fleste kameraer justeres etter eget ønske slik at man får den oppløsningen man vil ha, og er man i tvil om kameraet man har kan oppta i ekte HD eller ikke, er det bare å gjøre et testopptak, så ser man det relativt godt.

dashcam-bilkamera-dodTil vanlig visning på en datamaskin eller for eksempel youtube, holder det i grunnen med VGA, men opplevelsen er betraktelig bedre med ekte HD. Dessuten er ekte HD i 16:9 formatet, mens VGA er 4:3. Til sammenligning kan man tenke seg det gamle firkantede formatet for fjernsyn i forhold til en moderne flatskjerm, som er betraktelig bredere enn høyere.

Vær også oppmerksom på hvilket videoformat kameraet opptar på, og de to vanligste i dag kalles MJPEG og H.264. Dette er tekniske betegnelser og ikke noe man behøver gå og tenke på, men nå er det ihvertfall nevnt, så vet du det.

Likeledes er det også en del kameraer som oppgis å oppta lyd i stereo, og da kan man jo spørre seg, til hvilken nytte? Er det virkelig verdt å betale for? Sannsynligvis er det ikke det, da det som oftest er svært begrenset hvilke lyder man kan oppta inne i en lukket bilkupe, men på den andre siden, er stereomikrofonen av god kvalitet, vil det være mulig å høre om for eksempel et tutende kjøretøy kommer inn fra høyre eller venstre, dersom det skjer på en slik måte at man ikke får det med på selve videofilmen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *