Terje E.

Kjøpe gitar? Les denne guiden først

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Du har bestemt deg for at du vil kjøpe en gitar, men hvilken type kunne du tenke deg og hvilke ting skal du se etter når du skal kjøpe? De spørsmålene besvares her!

Overordnet sett finnes det 3 forskjellige typer gitarer. Klassisk gitar (spansk gitar), western gitar (akustisk gitar) og  elgitar.

nylonstreng-gitarDen klassiske gitaren har nylonstrenger og er spesielt velegnet til fingerspill og klassisk musikk. Strengene dens er dessuten mindre harde for en nybegynners fingre enn f.eks. westerngitaren som bruker stålstrenger. Gitaren er derfor velegnet til begynnere.

Westerngitaren har som sagt stålstrenger og den er god som en all round gitar fordi den egner seg til nesten alle stilarter. Den er spesielt egnet til rock, blues og folk musikk.
Felles for den klassiske gitaren og westerngitaren er at de begge har hule kropper, som vanligvis består av tre som vibrer og danner lyden uten bruk av en forsterker.

stalstreg-gitar-westernDen elektriske gitaren er det viktigste instrumentet i rock, men brukes også i andre stilarter f.eks. blues, country og jazz. De fleste elgitarene gir nesten ikke lyder fra seg alene og må derfor kobles til en forsterker. Har man først koblet elgitaren til en forsterker kan den imidlertid også spille svært høyt. Elektriske gitarer har mange forskjellig type sound og man kan med få effekter som endrer en hel del i lyden.

Det første man skal tenke på når man kjøper gitar er hvilken type musikk man vil spille og så kjøpe den typen gitar som passer best til det. Det nytter ikke å kjøpe en spansk gitar hvis man har en indre trang å spille rock. Derfor forslår vi at man ser etter en westerngitar til å starte med siden den som nevnt tidligere er en god all round gitar som kan brukes til de fleste stilarter. På westernergitarer kan man både trene fingerspill og akkorder og gjør man en feil kan man hører det med det samme, noe som hjelper en til å rette feilen. Dette kan være vanskeligere å høre på en elgitar som er koblet til en forsterker.

Liker man klassisk musikk, jazz eller flamenco bør man finne seg en spansk gitar.

Hvis man vet at man skal bli rockestjerne er det heller ikke noe i veien for å kjøpe en elektrisk gitar fra starten av. Det viktigste er at man har det morsomt med å lære instrumentet å kjenne og spiller den sjangeren man gjerne vil kunne spille.

Når man har funnet ut hvilken gitartype man vil spille på så må man ut og kjøpe gitaren. Her er det flere forskjellige faktorer man kan se etter.

Prisen:
elgitarDet finnes gitarer til 400 kr. og det finnes gitarer til flere 100.000 kr. Generelt kan man kjøpe en veldig god gitar for mellom 2500-6000 kr., men du kan også få en ok begynnergitar mye billigere.

Det finnes etter hvert mange nettsider hvor man kan kjøpe gitarer veldig billig og kvaliteten på disse gitarene er kanskje ikke så gode som de til 3000 kr. men de kan brukes av nybegynnere. Forskjellen på gitarer ligger i materialet, byggekvaliteten og lyden. Men husk at hvis gitaren er tungspillt så blir det vanskelig å spille.

Derfor vil vi ikke nødvendigvis anbefale å gå ut og bruke 6000 kr. på den første gitaren fordi man kan lære å spille på en billigere gitar og samtidig finne ut om det er et instrument man vil fortsette med å spille på. Det ville være litt trist å bruke 6000 kr. på noe som man kanskje bruker et par uker hvor så interessen forsvinner og man oppdager noe annet man heller vil.

Det skal imidlertid sies at hvis man vet at man vil spille gitar og har motet til å fortsette selv om det kan være veldig vanskelig i starten så er det helt sikkert en god investering å gå ut og kjøpe en god gitar fra start av, da kvaliteten, materialet og lyden er bedre og man får derfor mer ut av gitarspillet sitt. Det blir mer moro å spille rett og slett.

Spillbarhet:
Gitarer finnes i mange former og størrelser så du bør finne en som passer til deg. Størrelsen og formen har stor innflytelse på hvordan en akustisk gitar lyder, mens elgitarer finnes i massevis av forskjellige design da disse ikke blir påvirket på samme måte av formen.

Klassiske gitarer har en fast form og størrelse og kan fås i brøkdelsstørrelser f.eks. ¾ eller½ størrelse som er spesielt velegnet til barn. Westerngitarer fås i mange former og størrelser. Vær oppmerksom på om gitaren glir fra deg og om den kanskje da er for tung. Når du tar en akkord på de 3 første båndene skal albuen helst ha på en vinkel omkring 45 grader. Hvis vinkelen er vesentlig mer enn det bør man vurdere en mindre gitar eller en gitar med kortere strengelengde.

Dette vil en selger kunne hjelpe deg med. Kan du ikke noen akkorder kan du i stedet putte tommelfingeren på baksiden av halsen og legge de andre fingrene dine bortover strengene. Legg merke til om strengene er vanskelige for deg å trykke ned og spør evt. om du kan få på noen tynnere strenger hvis det er vanskelig å trykke ned strengene. Strengene er generelt litt vanskelige å trykke ned i starten, men jo lettere de er å trykke ned, dess lengre kan du øve deg før du får vondt og må ta en pause.

Lyd:
Når du har funnet en gitar så få en selger eller en venn som kan spille gitar til å spille på gitaren. Få personen til å spille noe som tilsvarer det du gjerne vil spille, og lytt til tonene, sammenlign så lyden med noen andre gitarer. Noen hjemmesider har lydklipp av gitarene deres, så lytt til disse hvis det er mulig.

Er du på utkikk etter en akustisk gitar bør du vurdere å sammenligne gitarer produsert av forskjellige tresorter. Spesielt gitarer med massivt trelokk i forhold til en gitar med finerlokk. En gitar med massivt lokk gir generelt en mer fyldig og varm lyd enn en med finerlokk.

Lykke til!

NB! Hvis du allerede kan spille gitar så kan du enklere lære deg å spille banjo. Det er mange av de samme grepene og teknikkene som brukes i banjospilling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *