Terje E.

Kleskoder – når brukes hva? Oversiktlig liste

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Av ulike selskapeligheter er det kanskje bryllup som er den festen som mest krever at man holder tunga rett i munnen. Reglene er nok litt utdaterte, men man sier at man ikke skal gå i rødt, hvitt eller svart i et bryllup.

– Ifølge tradisjonen betyr rødt at du har hatt sex med brudgommen – selv om denne regelen er litt utdatert nå, så her kan man jo kanskje kommunisere med brudeparet og høre hvor strenge de er på slike regler. Svart symboliserer sorg – og har derfor fra gammelt av vært en farge man har unngått i festlige lag. Og dropp for all del å kle deg i hvitt om du er gjest. Hvitt er en farge man skal holde seg unna i brylluper. Man skal ikke ta opp kampen med bruden. Duse pasteller går fint, men vær litt varsom om kjolen din er veldig «brudete».

Det finnes en rekke forskjellige kleskoder til ulike typer selskaper, og mange lar seg forvirre over hva som menes med de ulike antrekkskodene. Som hovedregel er det mannens dresskode som står skrevet på invitasjonen, men dette gir også en god pekepinn om hva kvinnen bør ha på seg.

1. Kjole og hvitt/galla

Kjole og hvitt brukes ved galla, i bryllup og ved svært formelle middager. Kjolen til kvinnen kan være lang, men utringningen kan være dyp. Gallakjoler er aldri korte og som regel heller aldri helt sort på farge.

2. Smoking

Tradisjonelt brukes smoking etter klokken 18.00 på banketter, jubileer, festforestillinger, opera, teater og i bryllup. Regelen tilsier at sløyfen skal være sort og lommetørkleet hvitt. Sorte sko med lakkert overflate bør bæres av herrer, og kvinner bør ha på seg lange festkjoler.

3. Mørk dress

Denne dresskoden passer til alle anledninger uansett tidspunkt på dagen. Den mørke dressen kan også brukes i stedet for kjole og hvitt. Dressen kan være mørk blå, mørk grå eller helt sort. Ifølge tradisjon skal skjorten alltid være helt hvit. Halstørkle, lommetørkle og mørk hatt er lov. For kvinner er en knelang selskapskjole alltid et godt valg med denne kleskoden.

4. Cocktail

Står det at antrekket skal være cocktail på invitasjonen betyr det at mannen skal ha på seg mørk dress. Er det derimot sommer kan man komme unna med en lys dress i lin. For kvinner er det knekorte elegante cocktailkjoler som gjelder, i kombinasjon med høye hæler og flotte smykker.

5. Smart casual

På fester med casual dresskode er det meste lov. Casual er en mer avslappet tolkning av cocktail, og du kan til og med dukke opp i jeans. Men ikke overdriv. Det forventes at du ser pyntet og festklar ut, så høye hæler, pene bluser og lekkert tilbehør er et must om du har tenkt til å kjøre olabukse som antrekk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *