Terje E.

Kontaktlinser gir beskyttelse mot UV-stråling

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Vi vet at UV-stråler fra solen og solarier er skadelig for huden. Denne faren er ikke bare begrenset til huden, det gjelder også for skader på øynene. Forskning har for eksempel bekreftet at nok UV-stråler kan føre til grå stær og andre øyensykdommer. Dette kan igjen medføre behov for kirurgi, med risiko for varige øyeskader, og til og med blindhet.

Samtidig er det nesten umulig å unngå å utsette øynene for solen, derfor kan det sterkt anbefales å beskytte øynene mot UV-stråler.

UV-beskyttelse med kontaktlinser

kontaktlinse-4I den siste årene har kontaktlinsebrukere hatt gleden av UV-beskyttende linser. UV-beskyttende kontaktlinser , som de som tilbys av produsenter som Bausch & Lomb og Johnson & Johnson, beskytter på en måte som solbrillene ikke kan alene.

Ifølge Johnson & Johnson gir deres Acuvue kontaktlinser en beskyttelse på 82 % UVA-stråler og 97 % mot UVB. Dette står i skarp kontrast til kontaktlinser uten spesiell UV-beskyttelse, som blokkerer henholdsvis 10 % og 30 % mot UVA- og UVB-stråling.

En to-delt strategi for beskyttelse

Det er viktig å huske at selv om UV kontaktlinser gi øynene dine en bedre beskyttelse enn før er det ikke nok å bruke slike linser alene. Hvis du bruker UV linser alene viser tester at de er omkring 10 % mindre effektive enn solbriller. En annen faktor er at UV-stråler kan skade mer enn bare den delen av øyet som er beskyttet av en kontaktlinse. Den hvite delen av øyet er ikke beskyttet av disse linsene.

Av denne grunnen, anbefaler øyenleger å bruke både UV-solbriller og kontaktlinser når det er mulig for å beskytte mot UV-stråling. UV kontaktlinser beskytter øynene mot solens skadelige stråler, men det er viktig å få full beskyttelse ved også å bruke solbriller.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *