Bjørn

Kuflokk førte til erstatningsansvar for bonde

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Bonden Peter O´Neill lever av kuene sine. Melken deres sørger for inntekten hans, men han fikk i forrige uke erfare at kuene hans kan føre til både økonomisk profitt og tap. Kuene går vanligvis fritt på bondens eiendom, der de beiter om dagen. Gjennom eiendommen går det en lite brukt grusvei, og bonden selv hevder kuene skjønner at de skal flytte seg når en bil en sjelden gang kjører gjennom åkrene.

O´Neill har kanskje overvurdert kuenes forståelse av biler, og endte opp med en regning på nesten 100.000 kroner.

Den uheldige føreren av en Fiat ante sannsynligvis fred og ingen fare da han skulle kjøre den korte strekningen forbi jordet der kuene vanligvis pleier å gresse. Sjåføren hevder til en irsk avis at kuene først nektet å flytte seg, og begynte å opptre aggressivt når han brukte hornet for å skremme de vekk fra veien.

kuFlere av kuene skal angivelig ha gått til et slags angrep på den lille personbilen, og dyttet, sparket og stanget mot bilen. Etter noen minutter gikk dyrene tydeligvis lei, og lot sjåføren fortsette videre. Da var midlertidig skaden skjedd, og resultatet av kuenes temperament var flere bulker og riper forskjellige steder på bilen, samt et ødelagt sidespeil.

Etter en tur hos en bilmekaniker ble bilen reparert og satt tilbake til sin opprinnelige stand. Regningen ble sendt til eieren av kuene. Bonden nektet først å betale, og hevdet bilføreren selv var skyld i skadene ved å provosere kuene unødvendig.

Veien som går gjennom eiendommen er beregnet for offentlig bruk, og en lokal domstol fastslo at bonden må ta ansvar for eventuelle skader hans dyr påfører andre, spesielt ettersom han lar de bevege seg fritt i et område hvor det kan komme biler kjørende.

Hvorvidt kuene får fortsette å gå fritt vites ikke, men forhåpentligvis for bonden vil de oppføre seg mindre aggressivt i fremtiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *