Terje E.

Litt fakta om huden

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Tenk at huden er vårt største organ – det er det ikke mange som vet – og den er utrolig viktig for oss av mange årsaker. Huden regulerer kroppsvarme; gjør at vi kan skille mellom varmt og kaldt; er vital for å beskytte skjellet og muskler, og er i det hele tatt noe vi ikke kan leve uten. Vi skiller ut avfallsstoffer gjennom huden og den beskytter oss mot virus, bakterier og ulike typer soppinfeksjoner.

Huden i tall

Hud har vi mye av. Ja, den dekker nesten hele kroppen på nær øynene, og det er så mye av den, at huden til en gjennomsnittlig person vil dekke nesten 2 kvadratmeter. Så mye hud veier mye, og det vil kanskje ikke overraske deg å vite det er neste 15% av kroppsvekten din som er hud. Huden består av nesten tre hundre millioner hudceller, og vi kvitter oss med neste tusen hudceller hvert minutt.

Det tar huden vår cirka 28 dager å fornye seg selv fordi vi regenererer nye hudceller hele tiden. På den dyrbare huden vår lever det neste tusen ulike typer bakterier, og uten et ytre forsvar (som huden er) ville disse bakterien hatt fritt spillerom til å entre det indre av kroppen vår.

Hva huden består av

Hud er ikke bare hud, og det er mange bestanddeler i den. Hvis du har et arr, eksempelvis, vil du se huden er helt glatt og litt øm. Det er fordi den nye huden, som gror over såret, mangler flere lag av huden og mangler både svettekjertler og hårsekker, som er hvor talgkjertlene ligger. Det er når talgkjertlene blir betente, at vi får kviser, men vi kan også vå andre typer kviser som kalles for akne.

Huden er bygget opp av tre lag som henger sammen, og diss kaller vi for underhuden, lærhuden og overhuden. Det ytterste laget (overhuden) utgjør bare en tidel av hudens totale tykkelse. Så det du ser utenpå deg selv er bare en liten del av hva som ligger under.

Holde huden rask og sunn

Huden er veldig viktig for oss mennesker, og vi hadde ikke klart oss uten. Derfor, er det viktig å holde huden rask og sunn, noe vi kan gjøre ved å holde den fuktig og spise næringsrik mat. Huden trenger mye vitaminer og andre næringsstoffer, som Omega-3 for å opprettholde alle de viktige funksjonene. En annen ting som huden trenger nok av er sollys. Gjennom sollys vil huden lage D3 vitamin, som er viktig for mange ting. D3 brukes til å vedlikeholde knoklene våre, musklene våre og tennene. Uten nok D3 vitamin kan vi få flere sykdommer, som høyt blodtrykk, nedsatt nyrefunksjon med mer.

Som du sikkert skjønner, er ikke huden bare et stort organ, men den er også viktig for oss. Alt for ofte fokuserer vi på hva vi spiser og hvor mye vi løper, men det er viktig å huske på huden også. En sunn hud er ofte en markør på hvordan kroppen ellers har det, og om du har helsa i orden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *