Terje E.

Alt om Luxor – nyttig guide

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Luxor som en gang var hovedstad i Egypt er i dag kjent som verdens «beste friluftsmuseum». Fra Tutankhamens grav i Kongenes dal og de imponerende solnedgangene ved de majestetiske tempelkompleksene i Karnak og Luxor til de spennende og underholdende cruisene på Nilen. Luxor er det perfekte stedet for kulturgribber.

Nilen deler Luxor i to områder, kjent som Østbredden og Vestbredden, de ble i gammel egyptisk tid ansett for å symbolisere henholdsvis liv og død.

Selv om Østbredden har vokst seg til en moderne by har den bevart sine frodige grønne omgivelser, sin tradisjonelle basar og den fantastiske utsikten over Nilen. Østbredden har noen av Egypts mest raffinerte hotell og har blant annet fantastiske spaområder og en golfbane.

Vestbredden er kjent for sin begravelsesplass og gravtemplene. Kongenes dal , Dronningenes Dal , Arbeidernes landsby og tempelet i Medinet Habu er høydepunkter på Luxors Vestbredd. I den gamle, egyptiske mytologi symboliserte  solen som går ned Reisen til livet etter døden, det passet med symbolismen om at de døde skulle begraves vest for Nilen.

I Luxor kan du velge en enkel innkvartering på ett av de enkelte hotellene ved Vestbredden hvor arkeologene pleide å bo når de var på utgraving eller du kan bo på ett av byens luksusetablissementer slik som El-Moudira Hotel på Vestbredden eller Old Winter Palace på Østbredden som er fylt med historie.

Sol og varme året rundt karakteriserer Luxors klima, hvor solen skinner 11 timer daglig om sommeren og 8 timer daglig om vinteren. Vintertemperaturen er gjennomsnittlig 26°C, og om sommeren når temperaturen opp på 39°C.

Severdigheter i Luxor

Kongenes dal
tut-ank-hamonKongenes dal er den gamle begravelsesplassen for mange herskere over Egypts nye kongerike og ligger i den gamle byen Theben på Luxors Vestbredd.

Et virkelig imponerende sted! Her finner du blant annet Tutankhamons grav som ble funnet i nesten intakt stand i 1922, og Ramses den Fjerdes grav. Du kan kjøpe en billett som gir deg adgang til å besøke 3 av de 63 gravene på stedet bortsett fra Tutankhamons grav, den krever en spesiell billett. Selv om selve graven er et besøk verdt så bør du besøke det Egyptiske Museum i Kairo for å se de skattene som Tutankhamon ble begravet sammen med.

Mentuhotep den Andres gravtempel
Graven for Mentuhotep den Første, som forente Egypt under sitt styret i det 11. dynastiet, ligger ved Deir Al Bahri på luxors vestbredd. Dessverre har flere årtusener satt spor på dette engang så imponerende tempel som har en arkitektur som minner om pyramidenes.

Tempelet lå nær kultstedet for Hathor-gudinnen i den gamle byen Theben, og mange egyptologer mener at bygningens form var den samme som formen på det nærliggende Deir al Bahri-tempelet, bortsett fra et pyramideformet element på taket. Ruinene er interessante og tempelets kjernestruktur er fremdeles i god stand. Tempelet ligger bare et par minutters gang fra Deir al Bahri og er et besøk verdt.

Dronningernes Dal
Dronningenes Dal er det stedet hvor faraoenes koner ble begravet i gammel tid, samt prinser, prinsesser og forskjellige adelsmenn.

Nefertaris grav, Ramses den Andres yndlingshustru, er den mest berømte attraksjonen. Graven sies å være en av de vakreste i Egypt. Den er overmalt med scener som viser Nefertari som blir veiledet av gudene.

Omtrent 1 km fra veien som fører til Dronningenes Dal ligger Deir El-medina. Selv om det betyr «byens kloster» henviser navnet til et ptolemeisk tempel som er tilegnet Hathor, men som senere ble okkupert av de første kristne munkene. Nær tempelet ligger ruinene av arbeidernes landsby, som er en gammel by hvor de arbeiderne og kunstnere som laget gravene i Kongenes dal og Dronningenes Dal bodde og ble begravet. Noen av arbeidernes graver er vakre kunstverk som virkelig er et besøk verdt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *