Terje E.

Menneskets beste venn hunden

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er mange grunner til at folk ønsker å anskaffe seg en hund, og alt fra å bare få seg en trivelig kamerat til treningspartner oppgis. Andre igjen ønsker seg en hund av mer praktiske årsaker, som for eksempel til bruk ved jakt eller som tjenestehund for funksjonshemmede.

Årsakene er mange, og felles for dem alle er at det innebærer et stort ansvar. Uansett hvilken rase man velger er det en del forutsetninger man må ta i betraktning. En hund krever mosjon. Uansett hvor stor eller liten den er, så skal den ut og røre på seg. Ikke minst fordi den som regel gjør fra seg utendørs, og den trenger å røre på seg for å holde seg frisk. Samtidig får en hund betraktelig stimuli ved å komme ut, hvor den påvirkes av en mengde lukter og inntrykk den ikke vil få ved å være innelukket i for eksempel en leilighet.

Nå ligger det i kortene at det er klart en liten hund ikke nødvendigvis trenger like lange turer som en stor hund, men den trenger like mye stimuli, og det får den kun ved å være ute der hvor alle inntrykkene og opplevelsene befinner seg.
Man bør begynne å stimulere hunden allerede fra den er liten valp og en fin mulighet til dette er ved å melde seg på et valpekurs eller dressurkurs for begynnere. Da vil hunden komme ut blant andre hunder, den vil sosialiseres på en god måte, den lærer toleranse, og sist men ikke minst, den får samtidig en god oppdragelse.

liggende hund

En god venn!

Det er selvfølgelig ikke noe krav å delta på dressurkurs med hunder, men med mindre man er en svært erfaren hundeeier anbefales det på det sterkeste. Ikke bare fordi hunden har godt av det, men like mye fordi man som eier får et godt utbytte ut av det. Man lærer en masse om hunden sin, man får selv mosjon, og man møter andre hundeeiere man kan utveksle erfaringer med. Lurer man på noe finnes det utdannede instruktører, og ofte har andre opplevd tilsvarende i andre sammenhenger.

Hvis det ikke finnes kurs av noen art i området man bor i, kan man enten oppsøke den lokale hundeklubben og spørre der, eller man kan gå til det lokale biblioteket og låne noen av de mange hundebøkene som finnes. Man kommer også langt med sunn fornuft, og bare man har litt grunnleggende kunnskaper om valper og hundeoppdragelse går det som regel bra.

Ønsker man å stimulere hunden utenom de ordinære treningsøktene, er det ingenting i veien for å gjøre det, og det finnes en rekke smarte og enkle metoder man kan benytte seg av. En av de mest kjente er å kaste kjepp eller ball med hunden, men her skal man faktisk være litt forsiktig og ikke overdrive. Noen hunder synes ikke det er så morsomt, men gjør det likevel fordi eieren blir glad. Holder man da på for lenge, risikerer man at hunden blir stresset og etter hvert vil den finne motvilje mot å bli med ut på tur.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *