Terje E.

Original utgave av USAs uavhengighetserklæring funnet i gammelt maleri

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

I 1989 gjorde en finansanalytiker fra Philadelphia, USA et varp av de helt sjeldne. Han kjøpte et gammelt bilde på et loppemarked for den nette sum av fire dollar. Bildet i seg selv var slitt og delvis ødelagt, men mannen kjøpte det fordi han likte rammen. Når han forsøkte å separere rammen og bildet, fant han et sammenbrettet dokument mellom bildets bakside og rammen. Dokumentet viste seg å være intet mindre enn en kopi av USAs uavhengighetserklæring.

Dokumentet var ett av kun 500 offisielle kopier fra når uavhengighetserklæringen opprinnelig ble trykket i 1776, og det fantes kun 24 tilsvarende kopier, og tre eksemplarer var eid av privatpersoner. Det anerkjente auksjonshuset Sotheby´s fikk oppdraget med å selge dokumentet i 1991. Sluttsummen endte på 2,42 millioner dollar. Auksjonshuset hadde i forkant av salget bekreftet dokumentets ekthet og mente i tillegg at det var ett av de tre fineste eksemplarene man kjente til. Det samme dokumentet ble solgt på nytt i 2000, og gikk da for 8,14 millioner dollar.

uavhengighetsarklaring-usaDenne unike historien ble i ettertid temaet for en reklame for et firma som drev med investeringer. Poenget i reklamen var at en enten kunne håpe på å ha like mye flaks som mannen som kjøpte det gamle bildet for en slikk og ingenting, eller at en kunne investere pengene sine hos firmaet i stedet.

Noen år senere, i 2006, oppsto en liknende situasjon som også omhandlet en utgave av uavhengighetserklæringen. Denne gangen var det ikke gjemt, men ble kjøpt på et loppemarked for 2,48 dollar. Dette eksemplaret var noe nyere, fra 1820, men kjøperen gjorde allikevel en svært god handel. Dokumentet ble året etter solgt for 477,650 dollar. Den opprinnelige eieren som ga dokumentet til loppemarkedet kontaktet senere media og fortalte at han hadde gitt det bort da han ryddet i garasjen, og at han ikke visste hvor mye papirarket faktisk var verdt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *