Terje E.

På japansk mangafestival – en fornøyelse

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Bli med til mangamesse i Tokyo, hvor du kan oppleve tegneserieuniverset tett innpå.

En av verdens største festivaler av denne typen. Avholdt hvert år i mars i Tokyo.
Billetter og info på anime-japan.jp/en

Animé Japan er en enorm tegneseriefestival i Tokyo som er åpen for alle. Tegneserie- og tegnefilmelskere fra hele verden kommer hit. Produsenter og tegnere kommer for å dele erfaringene sine med hverandre, og med fansen. Men de kommer også for å inspirere unge talenter til å prøve å skape nye filmer og historier på seminarer og animéskoler og for å diskutere bransjens utfordringer gjennom høringer og foredrag på scenen.

mangaJeg går gjennom hallene i flere timer i et vidunderlig morsomt landskap av skrikende animéfans som står foran idolene sine, som synger kjente tegnefilmssanger, skolejenter i uniform på jakt etter figurer fra yndlingsseriene sine, utkledde mennesker som sjekker de nyeste Xbox-spillene, samt mulige kommende mangategnere som lar seg inspirere av de profesjonelle tegnerne.

Til slutt kommer jeg ut til frikene. Den seriøse animéfansen – cosplayererne – som har sitt eget lille utendørs område ved enden av hallen. Her stiller de opp til ære for fotografer, som kan være deg, meg eller de profesjonelle. Og de liker å posere, slik at man kan gjerne fotografere dem fra mange vinkler.

De fantastiske cosplayerne

Cosplayerne kommer langveis fra til festivalen med sine små tøykofferter og kler seg om i en stor garderobe. Jeg møter cosplayer fra USA, Australia, Frankrike og til og med en svenske. I tillegg til de mange japanske.

Ordet er en sammentrekning av «kostyme» og «play» og ble skapt av en japansk regissør, Nobuyuki Takahashi, i 1983. Fenomenet er utbredt over hele verden, og cosplayerne møtes i alle mulige sammenhenger på tegneserie- og spillmesser.

Særlig i Japan er kulturen sterk, hvor animé og mangafans kler ut seg som yndlingsfigurene sine. På messer, men også på andre steder i Tokyo, for eksempel tropper Elvis og rockabilly-cosplayere opp i Yoyogi-parken hver søndag.

De fleste cosplayerne er unge kvinner og menn, det vil si tenåringer og unge i starten av tyveårene, men her er også barn og enkelte middelaldrende som kler ut seg som et spesifikt idol, noe som avspeiler svært godt at animé og manga er populær i mange aldersgrupper i Japan.

I flyet på vei til Japan så jeg voksne mennesker sitte og lese manga eller se animé på nettbrett. De var ganske normalt kledd og bruker kanskje manga til å drømme hen seg til en annen og mer fantastisk virkelighet.

Historien bak fasinasjonen

Manga:
Japansk tegneserie. Opprinnelig håndtegnede (eller lagd som tresnitt) skissefortellinger. Ett av de tidligste mangaverkene stammer fra 1771, da verket Mankaku Zuihitsu kom. Ordet manga kan oversettes: man = «underholdende» og ga = «tegning» på kanji (japansk).

Animé:
Animert tegneserie i tv-spill og filmer. Svært populær underholdning i Japan – også for det voksne publikum. Animé har også et stort publikum i andre land og er en viktig eksportvare.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *