Terje E.

Pizza – gjennom tidene

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Pizzaens historie
I mange århundrer var pizza en italiensk bonderett. Det var en fattigmanns kost og besto kun av dagens pizzabunn. Hovedsakelig ble pizza solgt av omreisende handelsmenn til fattige bønder i Napoli på 1700- tallet. Tomater ble brakt til Europa fra Amerika på 1600 tallet, men ble ikke brukt til matlaging før sent på 1800- tallet. Mange trodde tomatene var giftig og de ble derfor holdt utenfor matlagingen.  Sent på 1800-tallet ble det imidlertid vanlig for fattige napolitanere å toppe sine flate brød med tomat, det første steget mot moderne pizza var tatt. Verdens første pizzeria ble åpnet i Napoli i 1830 og serverer pizza den dag i dag.

Pizza Margherita
I 1889 var dronning Margherita på rundreise i Italia og så overalt mennesker som spiste flatt brød som de kalte for pizza. Margherita ble forundret over dette brødet hun aldri før hadde smakt og tilkalte Raffaele Esposito – en kjent baker. Dronningen ønsket at Raffaele skulle tilsette tomat, mozzarella og basilikum noe som skulle symbolisere det italienske flagget i rødt, hvitt og grønt.

Pizzaen falt i god smak og Raffaele ble ofte tilkalt til slottet for å lage denne for dronningen. Etter hvert nådde retten også resten av folket og ble en populær rett. Pizza Margherita ble bakt over hele Napoli og den moderne pizza så dagens lys.  Pizzaen ble introdusert i Norge på 1960-tallet, men ble ikke særlig populær før utpå 70-tallet.

Amerikansk pizza
Italienerne tok med seg pizzaen til USA på 1800-tallet under masseutvandringen. Der forble det en rett for italienerne som lånte ovner av bakere for å kunne lage maten. Den første pizzeriaen i USA ble åpnet i New York i 1905 av en mann ved navn Gennaro Lombardi. Pizza ble ikke oppdaget av amerikanere før andre verdenskrig, da amerikanske soldater stasjonert i Italia fikk smaken på det som i dag er blitt en internasjonal rett. I dag er den største forskjellen på amerikansk og italiensk pizza bunnen. Den italienske pizzaen er syltynn og sprø, mens den amerikanske er en god del tjukkere og luftigere.

Frossenpizza
I 1980 ble ferdigpizzaen lansert av Nora Industrier og ble straks en stor hit. I dag produseres disse av Stabburet og den mest kjente er nok Grandiosa. I tilegg har det kommet en hel rekke andre produsenter til på markedet. Norge er det mest spisende landet i Europa når det kommer til ferdigpizza, og er å få i frysediskene hos alle landets matbutikker, bensinstasjoner og kiosker. Prisen på en ferdigpizza er som regel lav i forhold til hvor mange personer i familien den kan mette. I tilegg er den superenkel og rask å tilberede og har derfor for mange blitt en kjærkommen rett hos barnefamilien. Ungdommer som vil ha noe å kose seg med foretrekker også ofte en Grandiosa. Den er derfor ofte å finne i fryseren i mange hjem og er god å ha “i tilfelle”.

Hjemmelagd pizza
Få ting får tennene til å løpe løpsk hos sultne mager i alle aldre som en hjemmelagd pizza. Den er blitt lørdagens favoritt i mange norske hjem og setter standarden for hyggen hjemme. Det fine med å lage pizzaen selv er at det er du som bestemmer hva den skal inneholde. Bunnen kan fint tilpasses allergikere ved å bytte ut ingrediensene ettersom hva familien ikke tåler. Den kan toppes med alt kjøttdeig, skinke, kylling, delikatesser fra havet og alt hva annet du skulle finne på å ha lyst på akkurat i dag. Den kan gjøres sunnere ved å lage grov pizzabunn og tilsette mange sunne og gode grønnsaker så som mais, paprika, løk og ananas. Mange velger også å lage sausen helt fra bunnen av, slik har du god oversikt over hva matretten inneholder og pizza trenger ikke lenger være en usunn rett!





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *