Terje E.

Plant i krukker effektivt

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Krukker og gryter er et fint supplement til vanlige bed i hagen og ellers ute rundt huset. Og særlig på terrasser og ved hoveddøren er det fint å plassere et par krukker i dekorative oppstillinger.

Det er flere muligheter enn å bare plassere noen her og det. Med mange krukker i forskjellige størrelser kan man bygge et helt «bed» opp mot husmuren eller langs et gjerde.

Velg gjerne potter eller krukker med likt utseende, det gir ro rent synsmessigt.

Til et slikt prosjekt er det flott med en type plante i hver krukke. Så kan man flytte rundt på krukkene etter plantenes blomstringstid og farger. Husk at det ikke bare er sommerblomster som kan gro i krukker, men også stauder, trær og busker – husk bare at krukkens størrelse må passe til plantenes omfang.

En stor krukke med et tre eller en busk kan bli et flott og markant innslag i hagen. Krukker med sammenplantinger tar seg imidlertid ofte vakrest ut når de plasseres alene. Det er mange fordeler ved å plante i krukker, men man skal være oppmerksom på at det skal vannes hyppig. Jorden i krukker tørker raskt ut og plantene kan ikke suge vann fra den underliggende jorden. Av samme årsak skal man også huske å gjødsle jevnlig.

Les også: Slik planter du i hagen

Personlig krukkehage
Det finnes massevis av vakre krukker i handelen og det er en smakssak om man liker uglaserete terrakottakrukker, blå manillekrukker eller noe helt annet. Man kan også gå etter mer alternative plantekontainere i form av gamle olivenbokser, vaskebaljer og emaljespann.

Hvis det skal investeres i flere nye krukker til hagen kan det lønne seg å ta utgangspunkt i de man allerede har. Noen kan antagelig brukes som de er mens andre kan få ekstra koloritt med en smule maling. La fantasien råd, når det skal skapes en helt personlig krukkehage.

Slik får du suksess med krukker

Både løkplanter, stauder, gresser, sommerblomster og mindre trær og busker liker seg godt i krukker.

  • Velg gjerne store krukker, de holder bedre på fuktigheten. Husk daglig vanning i tørre perioder.
  • Husk drenhuller i bunnen. Uten det drukner planterne når det regner.
  • Bruk god pottejord til å plante i og legg gjerne et drenlag i bunnen av f.eks. lecasten.
  • Husk å gjødsle hyppig – eller bruk langtidsvirkende gjødsel.
  • Vær oppmerksom på at jorden i en krukke kan bli svært varm om sommeren på solrike dager.
  • Planter i krukker er mer utsatt for frost og må kanskje beskyttes om vinteren.
  • Husk at bare frostsikre krukker tåler å stå ute om vinteren. De ikke-frostsikre skal tømmes for innhold og oppbevares frostsikkert i vinterperioden.
Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *