Terje E.

Proteiner er kroppens nyttige byggeklosser – nyttig info

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Protein kommer av det greske ordet protos, som betyr ”den første”. Proteiner er sammensatt av 20 ulike aminosyrer, ved å binde sammen forskjellige aminosyrer kan det dannes proteiner. Disse er absolutt nødvendige for å eksistere. Proteiner er kompliserte organiske molekyler med høy egenvekt. Proteiner er avgjørende for struktur og funksjon hos alle levende celler.

Proteiner er biologiske makromolekyler, ved siden av polysakkaridet (karbohydrater med kompliserte byggesteinsstrukturer) og nukleinsyrer som binder disse byggesteinsstrukturene sammen. Dette er de grunnleggende bestanddeler for alt liv.

Får du i deg for lite proteiner vil du oppleve å få mindre muskelmasse, du vil bli slapp, svimmel og vil også oppleve dårligere hukommelse og nedsatt immunforsvar. I helt ekstreme tilfeller som ved langvarig sult og feilernæring (som vi ofte ser i mange land i Afrika) vil mangel på proteiner gi den karakteristiske oppblåste magen og føre til død. Vi kan rett og slett ikke leve uten nok proteiner.

Les også: Hvordan få i seg nok protein?

Hvor finner vi proteiner?
Mat som inneholder mye proteiner er kjøtt, fisk, egg og melkeprodukter. Mennesker som baserer sitt kosthold på vegetarmat må være ekstra påpasselig med at de får i seg nok at dette viktige stoffet. Linser, kornprodukter, bønner og erter inneholder også mye protein og er perfekt for vegetarianere. Føler man seg ikke sikker på at man får i seg nok proteiner, kan proteinpulver være lurt å ta som kosttilskudd. Mange vegetarianere tar tilskudd av diverse sorter for å bøte på kjøtt og dyreprodukter.

Ønsker du også å servere barnet ditt vegetarmat bør du være ekstra påpasselig og det kan være lurt å rådføre seg med helsestasjonen samt en ernæringsfysiolog. Dette gjelder også om du baserer kostholdet ditt på vegetarmat under graviditet. Det finnes mange tips og råd på nettet, men for å være helt sikker på at du får riktige opplysninger bør fagpersoner rådføres ved nevnte tilfeller. Barn er nemlig enda mer avhengig av proteiner enn voksne, da kroppen skal vokse og bygge nye sener og muskler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *