Terje E.

Ryggpasient: «Jeg har sovet i lenestolen i syv år»

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

«Den er min beste venn.»

Slik sier Hanne Hansen om sin svarte lenestol i mykt lær. I den har hun tilbrakt hver eneste natt siden hun for syv år siden oppdaget at det var her hun kunne få ro og hvile uten å få vanvittig vondt i hoftepartiet.

«Når jeg sitter i stolen og sover så kan jeg faktisk bevege meg når jeg våkner om morgenen. Før kunne jeg bruke minst en time på å få rettet meg ut fordi jeg var så stiv etter å ha ligget i senga. Og som regel måtte jeg stå opp ved tre-firetiden om natten fordi jeg hadde så sterke smerter i ryggen at jeg ikke kunne ligge i sengen mer», forteller Hanne Hansen mens hun setter seg til rette i stolen med den stripete dyna si over seg, føttene på en skammel, en elektrisk varmepute rundt hoftepartiet og et sammenrullet hvitt fleeceteppe bak nakken.

Hun legger til hodet litt siden og legger hendene over dynen.

«Slik sitter jeg og sover hver natt. Da vi var på bilferie ble lenestolen med bak i Berlingoen – jeg kan ikke unnvære den».

Les også: Derfor ligger du søvnløs i varmen

Måtte skifte jobb

Før Hanne Iversen oppdaget at det lindret å sitte i den svarte lenestolen om natten var det 10 år side  hun sist hadde sovet hela natta igjennom. Den gang var hun 23 og arbeidet som dagmamma. Det hele begynte med at hun våknet med vondt i hoftepartiet noen netter på rad.

«Jeg trodde at jeg måtte ha ligget feil eller at jeg kanskje trengte en ny seng. Jeg slo det fra meg og passet arbeidet mitt så godt jeg kunne, men til slutt var smertene så sterke at jeg endte med å bli sykemeldt i tre måneder», forteller Hanne Hansen, som i dag har blitt sykepleier og arbeider i hjemmepleien.

Arbeidslivet har gitt flere perioder med sykemeldinger og en hel del egenmeldinger inntil hun ble operert i ryggen i 2012. Etter operasjonen er hun imidlertid fremdeles avhengig av sin beste venn – den svarte lenestolen – som gjør at hun har mange dager som hun ikke er plaget av smerte. Og de dagene hvor hun har vondt biter hun som regel sammen tennene og reiser på jobb.

«Iblant er det veldig vanskelig. Før operasjonen, da jeg hadde det verst, tok kollegene mine på seg den høflige fasaden og var snille og forståelsesfulle, men jeg kunne likevel merke på dem at de ble irriterte når jeg måtte gå hjem med vondt i ryggen. Det sitter fremdeles i meg. Min største frykt er at folk skal tenke om meg at jeg er et arbeidssky element. Det er ikke noe jeg heller vil enn å kunne arbeide og leve helt normalt. Jeg elsker arbeidet mitt».

Les også: 5 strekkøvelser som kan lindre ryggsmertene dine

Lengter etter å ligge ned

lenestol-ryggsmerter-soveMen Hanne Hansen har etter hvert akseptert at livet hennes aldri blir helt normalt og fritt for smerter selv om hun både trener flittig og går til fysioterapeut. Diagnosen lyder på slitasjegikt i både hoftepartiet og nakken og da hun i 2012 ble operert for skiveprolaps fikk hun også gjort den nederste av ryggen stiv i håp om at det kunne lindre smertene.

«Jeg hadde håpet på at jeg kunne sove ved siden av mannen min igjen. Etter operasjonen kjøpte jeg en seng som man kan heve og senke, men jeg innså raskt at jeg måtte inn i stuen og sove i stolen igjen for å kunne fungere om dagen», sier Hanne Hansen og ser en anelse trist og resigneren ut.

«Jeg ville lyve hvis jeg sa at det ikke går ut over humøret å leve med ryggsmerter. Iblant høres jeg ut som en sur gammel kone for familien min og det meste av energien min bruker jeg på å passe jobben min. Her er jeg ikke alltid så mye verdt. Jeg sovner mellom åtte og ni hver kveld fordi jeg er så utmattet», sier hun og utbryter:

«Jeg er bare så trøtt, så trøtt, så trøtt. Jeg er trøtt inn til beinet. Innimellom dør jeg  etter å kunne legge meg ned og så tar jeg noen smertestillende piller og ligger og faller i søvn sammen med min yngste sønn på syv år eller sammen med mannen min. Jeg vet godt at jeg er fullstendig stiv av smerter når jeg våkner, men en gang imellom er det verdt smertene for det er klart at det går ut over intimiteten hvis jeg aldri kan ligge og holde om barna mine eller mannen min».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *