Terje E.

Sigrid fikk to rekonstruerte bryster av sitt egen vev

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det krevde mange overveielser før brystkreftrammede Sigrid Eva Hansson bestemte seg for å få rekonstruert begge brystene sine ved å få flyttet vev fra magen sin. Selv etter en 11 timer lang operasjon med etterfølgende komplikasjoner er Sigrid Eva imidlertid ikke i tvil om at beslutningen var den rette.

Da Sigrid Eva Hansson i 2006 fikk brystkreft valgte hun å få fjernet hele det syke brystet og ønsket ikke å få det rekonstruert. Den holdningen hadde hun fremdeles da hun fikk fjernet det andre brystet. Det fikk hun gjort preventivt i 2009 fordi en gentest viste at hun var i høyrisikogruppe fordi mange kvinner i familien hennes hadde hatt brystkreft. Sigrid Eva var innstilt på å leve med brystproteser selv om det irriterte henne at bh`en med protesene ikke satt særlig godt på den flate brystkassa hennes og ikke ga samme fylde som før.

– Søstrene mine syntes at det var drastisk at jeg valgte å få fjernet brystene mine uten å få dem rekonstruerte, men for meg var det viktigste å få bort kreften. Brystene mine betyr ikke så mye for identiteten min som kvinne så å mangle dem var ikke noe problem for meg selv om jeg ikke var fornøyd med brystprotesene mine. Jeg orket dessuten ikke å skulle gå gjennom enda en operasjon og føle meg syk igjen etter å ha hatt brystkreft og ha vært gjennom både kjemoterapi- og strålebehandling, forteller Sigrid Eva som i dag er 51 år.

Les også: Rekonstruksjon av brystet ved kreft

Vanskelig beslutning

At Sigrid Eva endret mening og likevel valgte å få begge bryster rekonstruert er hun i dag svært glad for. Hun overveide muligheten for nye bryster først da hun hadde snakket med en plastikkirurg.

– Sykehuset anbefalte meg å snakke med plastikkirurg før jeg fikk fjernet det andre brystet preventivt. Jeg hadde egentlig ikke lyst fordi jeg var fast bestemt på ikke å få nye bryster, men jeg følte meg presset av sykehuset til å ta en samtale med kirurgen. Han foreslo at jeg kunne få en Diep/Tram-lapp som besto i å få laget nye bryster ved å flytte vev fra magen min. Kirurgen forklarte meg grundig hva operasjonen gikk ut på og viste meg bilder av hvor pent det kunne komme til å se ut. Det fikk meg til å vurdere en rekonstruksjon, forteller Sigrid Eva.

Selv om Sigrid Eva følte seg svært trygg på plastikkirurgens forklaring var hun likevel ikke sikker fordi hun fortsatt var usikker på om hun orket å gjennomgå enda en operasjon. Hun var også usikker på om resultatet ville bli bra.

– Det tok lang tid å bestemme meg. Jeg var også til en samtale på sykehuset hvor operasjonen skulle foretas. Her fikk jeg høre at det var et års ventetid og da var det like før jeg ga på opp. Jeg følte også at det var ubehagelig at sykepleieren så på mageskinnet mitt for å vurdere om det kunne brukes. Det var heller ikke artig å høre at jeg skulle gå hjem og slanke meg fordi operasjonen krevde at jeg ikke var overvektig, forteller Sigrid Eva.

At Sigrid Eva endte med å bestemme seg for rekonstruksjon skyldes flere ting.

– Jeg hadde satt meg grundig inn i hva operasjonen gikk ut på. Jeg hadde utover samtalen med kirurgen også lest om det på nettet og sett mange eksempler på hvor pent resultatet kunne bli. Det hjalp meg også å snakke med en annen kvinne som jeg fikk kontakt med gjennom sykehuset. Hun hadde også fått foretatt operasjonen og resultatet var vellykket. Det betød også en del for meg at jeg kunne slippe å gå med proteser resten av livet, sier Sigrid Eva.

En krevende operasjon og komplikasjoner

Sigrid Eva måtte imidlertid ikke vente så lenge på operasjonen som fryktet. Fordi hun var i høyrisikogruppe ble hun tilbudt operasjon et halvt år etter samtalen på sykehuset. Sigrid Eva fikk først fjernet sitt andre bryst, hvor så begge bryster ble rekonstruert med vev fra Sigrid Evas mage. Operasjonen tok 11 timer og ble utført av flere skiftlag på nesten 20 personer i alt.

Tre uker etter operasjonen fikk Sigrid Eva en sykehusoverført stafylokokk infeksjon. Infeksjonen ble konstatert etter at Sigrid Eva begynte å få store hull i huden på brystene og på magen. Hun var nødt til å få en re-operasjon av det ene brystet fordi dette brystet hadde et hull som var for stort til å kunne heles av seg selv.

– Infeksjonen gjorde meg fryktelig syk. Jeg hadde feber, følte varme i brystene og hadde smerter i og omkring hullene. Feberen forsvant da penicillinet begynte å virke, men jeg var nødt til å ta penicillin i seks måneder. Jeg var lei av det og redd for hva som skulle skje. Det var en hard tid, men jeg er ikke lett å slå ut. Jeg har fremdeles litt arrvev, men jeg synes at resultatet er blitt pent og jeg er svært fornøyd med brystene mine, forteller Sigrid Eva.

Det gikk nå fire måneder, før Sigrid Eva fikk tatovert fargen på brystvortene sine, som kirurgen hadde laget ved å trekke sammen huden med en selvoppløselig sytråd midt på brystene.

– Da tatovøren spurte meg om jeg ville ha lys eller mørk nougat som farge på brystvorten min, kunne jeg ikke huske hvilken farge mine egne brystvorter hadde hatt, det var vanskelig å velge. Det første året så brystvortene mine nærmest rosa ut, men så bleknet de og i dag ser de meget naturlige ut. Jeg har ingen følelser i brystene og brystvortene mine strutter heller ikke når jeg fryser. Men det kan jeg godt leve med, sier Sigrid Eva.

Omverdenens reaksjoner

Sigrid Eva har vært åpen omkring brystrekonstruksjonen sin overfor venner og familie. Hun har imidlertid opplevd ikke å møte forståelse for sin første beslutning om ikke å få en brystrekonstruksjon.

– Andre kvinner som ikke har hatt brystkreft har hatt det vanskelig ved å forstå meg når jeg ikke ville ha  rekonstruert brystene, fordi de knytter bryster med kvinnelighet. Så da jeg valgte å få dem rekonstruert møtte jeg langt større forståelse. Mannen min har støttet meg hele veien og han har ikke preget valget mitt på noen måte. Hvis jeg ikke ville ha hatt en rekonstruksjon så hadde han støttet meg i det. For ham innebar det ikke noe om jeg hadde bryster eller ikke. Han ville bare ha kona si i live. Jeg er så glad for at jeg valgte å få nye bryster for det gjør livet mye lettere ikke å måtte gå med brystproteser. Skulle jeg velge igjen med den erfaringen som jeg har i dag ville jeg ha gjort det – selv om det har vært et langt og hardt forløp med komplikasjoner, sier Sigrid Eva.

Skal – skal ikke?

Her er Sigrid Eva Hanssons råd når man vurderer brystrekonstruksjon:

  • Det er viktig at du føler deg helt trygg og velinformert. Du skal være bevisst om hva du sier ja til hvis du velger en brystrekonstruksjon.
  • Hvis du er i tvil er det ikke en god idé å rådføre deg med andre som ikke selv har fått fjernet brystet deres, for du kan risikere at de ikke forstår deg. Finn i stedet noen som har fått den operasjonen du vurderer. Lytt til erfaringene deres og still alle spørsmålene som du ønsker å få svar på.
  • Få en grundig prat med en plastikkirur, slik at du virkelig forstår hva det vil si å få en brystrekonstruksjon. Det er viktig å unngå misforståelser så vær ikke redd for å stille spørsmål.
  • Les på nettet, se før og etter bilder.
  • Lytt til deg selv – det er avgjørelsen din.

Artikkelens Sigrid Eva Hansson heter ikke Sigrid Eva Hansson i virkeligheten. Redaksjonen kjenner hennes riktige navn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *