Terje E.

Skåne – Spa og Wellness

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Ha på tøfler og morgenkåpe slik som hysteriske kvinner og andre svensker har gjort det i 300 år. Vi besøkte Hotell Skansen rett før vinterkulden slapp taket. Skåne – Spa og Wellness er temaet.

Det finnes sikkert en fysiologisk forklaring på at man føler seg en ørlite grande lykkelig når man senker kroppen sin ned i 38 graders varmt vann i kveldsskumringen over Kattegat. Det er noe med den vektløse tilstanden og vannets trykk mot kroppen. Noe med hjernens lykkehormoner som slippes fri, sier ekspertene som har forsket på vannbehandling.

Vi innleder vår 24 timers «feltstudie» i Båstad i det nordvestlige Skåne.

Båstad er kjent for tennisentusiaster og Swedish Open, som hvert år i juli lokker internasjonale berømtheter til byen. Tett ved center court ligger Hotell Skansen som siden 1920-tallet har vært tilfluktssted for både tennisgjester og sveriges kongelige, og som i dag er blitt en get-away for mer eller mindre gjennomsnittlige mennesker.

Vi tilhører siste kategori og stiller i resepsjonen med skyhøye forventninger og i-landsproblemer som stressede hjerner, musearmer og halvdårlig rygg. Men vi er langt fra de første som har søkt helbredelse i en svømmehall.

For folk med sarte nerver ble sendt til spa i Skåne

hotel-skansen-spa-skaneDet har mennesker gjort i Sverige de siste 300 årene. I begynnelsen var det folk med dårlige nerver, og siden de som man i forrige århundre kalte hysteriske kvinner, som ble sendt på rekreasjonsopphold.

Når vi i artikkelen skriver at man i forrige århundre ordinerte spaopphold til «hysteriske» kvinner er det viktig å huske at Sigmund Freud og kollegene hans i psykologiens barndom ikke brukte ordet med nedlatende betydning. Den gang var hysteri en nøytral betegnelse for en psykisk lidelse hvor pasienten har forskjellige kroppslige symptomer uten at man kan forklare det med fysiske årsaker.

Historien gikk ut på at en spesiell kilde ved Loka Brunn i Midtsverige hadde hjulpet en svensk konge til å bli kvitt en fæl migrene, og snart søkte alle til det magiske vannet.

Mange år og moderniseringer senere føler man seg fremdeles hensatt til et badehotell i fordums tid når man lunter av sted i hvite badekåper og frottétøfler og høflig nikker til matchende medgjester.

Selv den mannlige delen av selskapet finner seg i at det er uniformen det neste døgnet, når vi vandrer rundt mellom spaopplevelsene innendørs og hvor de viktigste vurderingene går på om vi skal i dampbad eller japansk bad, om vi orker å ta noen svømmetak i svømmebassenge, og hvor lenge vi kan holde ut varmen på øverste benk i saunaen? Og ikke minst, blir ikke liggestolene i relaxavdelingen snart ledige slik at vi kan ligge og nippe til vann, bla i magasiner og se dovent ut over Kattegat?

skansen-kallbadhus-spa-hotell

Ned i det kalde dypet

Ute, ved enden av en lang badebrygge ligger det som må betegnes som hotellets signatur. Det,svenskene kaller et «kallbadhus», og som best kan betegnes som et lunt trehus i enden av en bro som de tøffeste bader fra året rundt.

Vi tar tilløp i det utendørse svømmebassenget ved kallbadhuset og enda et tilløp i saunaen inne i huset. Vi puster ut hvite skyer i kveldsskumringen, beundrer solnedgangen og sier til hverandre at det føles som det beste i verden.

Først da spabestyreren skal til å stenge for kvelden henger vi opp badekåpene og krabber ned i det kalde dypet.

Det varer nøyaktig de sekundene det tar å fotodokumentere seansen. Og i motsetningen til alt som Skansen ellers har å by på frister ikke dette til gjentakelse.

Når vi har kommet over kuldesjokket og har bekreftet at vi er både vanvittige og tøffe så tusler vi i retur til hotellet.

Skjem bort smakssansenn på spa i Skåne

Salt, vann og kulde har sammen med en lang løpetur i skogen tidligere på dagen gitt et digert et hull i magen og det føles velfortjent å gå til bords til ett tre retters middag i hotellets gourmetrestaurant.

Det følesansen fikk i varme og kulde, får smakssansen i laksetatar, oksefilet og sjokolade. Det er dette man med en klisjé kaller for å skjemme bort alle sanser. Ikke minst når man etter en god natts søvn står opp til dagens viktigste i måltid, som på Skansen serveres i uovertruffen bufféform med hjemmelagede vafler som det absolutte høydepunktet.

Så selv om vi reiser dit for det magiske vannet kan man like gjerne gjøre det for den delikate maten. For havutsikten fra rommet, velkomstchampagnen og den vennlige svenske betjeningen og for suvenirene i frotté: «Tofflorna får du ta med hem». Så det gjorde vi. Med skuldre som var sunket betraktelig, salt i håret og sand i skoene.

Her får du skånsk spa

  •     Hotell Skansen: «Kallbadhus» og den anmelderroste restauranten Sand i Båstad som hver sommer huser tennisturneringen Swedish Open. skansen.se
  •     Ystad Saltsjöbad: Tradisjonsrikt badehotell fra 1897 som i dag lokker i en modernisert utgave med spaopplevelser som Creek Experience. ysb.se
  •     Vittsjö: Stedet midt i NordSkåne hvor den svenske overklassen allerede på 1890-tallet dro til for å puste  helende luft og bade i sjøer. spamassage.se
  •     Hotel Tylösand: Prisvinnende spa 9 km fra Halmstad som huser Sveriges største kunstgalleri og egen nattklubb. tylosand.se
  •     The Lodge: Romantisk hotell i New England-stil. Plassert et steinkast fra Malmø, 165 meter over havet på toppen av Rommeleåsen. thelodge.se
  •     Torrekov: Bo i bungalows med egen terrasse på den idylliske Bjärehalvø i det nordvestlige Skåne. torekovhotell.se
  •     Hotell Gässlingen: Spa og mat inspirert av østen, tett på sjøvann og golfbaner og 20 minutter med bil sør for Malmø. hotel-gasslingen.com

Reiseinfo

Wellness og spa i Skåne høres dyrt ut, men det er mulig å komme i svensk spa uten å spa opp hele feriesparingen. Kursforskjellen på norske og svenske kroner er fremdeles i norsk favør, så alene her sparer man ihvertfall 10 prosent.

Pris:
En typisk spapakke inkluderer overnatting, adgang til spa, aftenmeny i hotellrestauranten samt morgenbuffé. På Hotell Skansen er prisen (med ankomst i helgen) 1399 kr. pr. person. På  Kr. himmelfart er det et tilbud med ankomst torsdag 29. mai på 1235 kr. pr. person for en overnatting, adgang til spa, tre retters meny og morgenbuffé.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *