Terje E.

Slik avliver du raskt mordersnegler og iberiasnegler

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

En enkel innsamling av mordersnegler er en av de mest effektive måtene å tynne ut bestanden på. Men hvordan skal du avlive sneglene? Og er noen metoder direkte ulovlige eller skadelige for din hage? Få svarene her.

Når du avliver mordersnegle med felle eller lignende, har du plikt til å gjøre det så raskt og smertefritt som mulig. Snegler er nemlig, akkurat som ALLE andre dyr, omfattet av loven som sier at den som skal avlive et dyr skal forsikre seg at dyret avlives så raskt og så smertefritt som mulig.

Om avlivningsmetoden er «så smertefri som mulig» kan variere etter omstendigheteneman må alltid må vurdere den enkelte situasjonen og de eksisterende mulighetene når man avliver mordersnegler.

Les også: Mordersnegler – Iberiasnegler

Slik avliver du mordersnegler

Hakk av mordersneglenes hode
Avhugging av sneglens hode med f.eks. en spade eller ved avklipping med saks er den mest humane måten å avlive snegler på. Pustehullet er et godt peilemerke, men det er ikke avgjørende om snittet legges på den ene eller annen siden av pustehullet.

Kjøl ned mordersneglene
Nedkjøling er også en human, om enn mer vanskelig måte, å drepe mordersneglene på. Sneglene skal ikke føle smerte ved denne metoden.

Når du har samlet inn mordersneglene putter du dem i en tett pose og legger dem i kjøleskapet i en time, til kroppstemperaturen deres er fem grader. Putt dem deretter i fryseren i minst ett døgn, da er de døde.

Bruk kokende vann
Å helle kokende vann på dem er en tredje løsning for human avlivning av mordersneglene.
Samle inn sneglene i et spann eller balje og hell over dem det kokende vannet. Men husk, vannet SKAL være kokende – det holder altså ikke å bære vannet et par meter bort til sneglene, da rekker det å kjølne litt, da blir sneglene bare skåldet og dør en pinefull død. Husk, ha ikke flere snegler i spannet enn at vannet kan dekke over alle.

Slik skal du IKKE avlive mordersnegler

Salt
Mange mener man at avlivning ved bruk av salt ikke lever opp til kravet om smertefrihet. Dessuten fraråder spesialister at du bruker salt i hagen da det ødelegger både belegg og planter.

Ølfeller
Ølfeller anbefales ofte som metode til avlivning av mordersnegler, men faktisk er ølfeller ulovlige. I Dyrevernsloven at det ikke er lov til å avlive dyr ved drukning. Ølfeller virker nettopp på den måten at sneglene faller i ølet og drukner.

Nematoder
Nematoder er en annen metode som ofte anbefales for å bli kvitt mordersneglene. Nematoder er mikroskopiske rundormer som lever som parasitt på snegler og bærer en bakterie som skiller ut et giftstoff snegler ikke tåler. Nematoder brukes typisk i hager som virkelig er plaget av snegler. Det viser seg imidlertid ifølge sneglespesialister at nematoder ikke har den store effekten på mordersnegler og ifølge snegleeksperter er metoden sløsing med penger.

Hva gjør du med de døde sneglene?
Døde snegler skal graves ned ellers tiltrekker de nye snegler. Omvendt kan du også velge å bruke de døde sneglene som et målrettet lokkemiddel for andre mordersnegler i nærheten.

2 kommentarer til Slik avliver du raskt mordersnegler og iberiasnegler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *