Terje E.

Slik bruker du stekeovnen riktig

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Ovnen er en skikkelig energisluker så utnytt den best mulig hver gang du skrur den på. En familie bruker i gjennomsnitt 156 kWh i året ved bruk av ovn.

Gode råd

– Fyll ovnen. Alt som skal tilberedes ved samme temperatur kan settes i ovnen på samme tid. Rettene tar ikke smak fra hverandre. Fyller du ovnen med flere retter i stedet for å tilberede dem hver for seg kan du spare opp til 60 % av energiforbruket.

– I en varmluftovn kan du ha flere plater i ovnen på samme tid. For eksempel med småkaker hvor det kan bakes to plater av gangen og spares cirka 25 % av energiforbruket.

Bruk ovnsform/ovnsfast fat som passer til stekens størrelse. Jo mindre ovnsform/ovnsfast fat du bruker til steken desto mindre vann skal varmes opp og fordampes. Samtidig blir det plass ved siden av til eventuelt tilbehør.

Les også: Slik bruker du kokeplatene riktig

– Unngå vannbad når det er mulig. Stort sett alle retter som tradisjonelt tilberedes i vannbad kan i stedet tilberedes uten bruk av vannbad, men ved lavere temperatur og kortere tid. Uten vannbad sparer du cirka 30 % energi.

– Tin opp maten i kjøleskapet. Du sparer cirka 30 % energi og en del tid hvis steken ved tilberedningen er opptint i stedet for frosset.

– Utnytt forvarmen og ettervarmen. Skru ovnen på først når maten settes inn. Det gjelder for alt som tilberedes i ovnen på 15 minutter eller mer. Ved å utnytte ovnens forvarme vil tilberedningstiden bare bli forlenget ved bake- og steketider på under 30 minutter.

– Du kan utnytte ettervarmen ved å slå av ovnen 5 til 15 minutter før retten er ferdig. Hvis både for- og ettervarmen utnyttes kan du spare opp til 25 % i energiforbruk.

Hvis du bruker oppskrifter
Sett maten i kald ovn. Still inn temperatur og tid som angitt i oppskriften. Skru av ovnen når tiden er gått, la maten stå ved ettervarmen i 5 til 15 minutter.

En kommentar til Slik bruker du stekeovnen riktig

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *