Terje E.

Slik gjør du usunne retter sunnere

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Her er en rekke tips til hvordan du kan gjøre hurtigmaten din måltid litt sunnere.

Generelt handler det i om å spise etter de offisielle kostrådene. Gjør du det har det ikke den store ernæringsmessige betydningen hvis du spiser hurtigmat kun ca. en gang i måneden. Se også harde fakta her.

Pizza
Pizzaen er i sin enkleste form – bunn, tomatsaus og litt ost – et utmerket produkt, men ofte serveres pizza med mye ost og fett kjøttfyll oppå så pizzaen blir en kaloririk matbit. Deep Pan pizzaer har en tykkere bunn enn den klassiske italienske pizzaen, men også her kan det fete fyllet ende med å gjøre pizzaen til en fet sak til tross for den fornuftige brødbunnen.

Ser man på pizzaer kjøpt i pizzeriaer og lignende steder så gir de i gjennomsnitt ca. 5000 kJer pr. stk., noe som tilsvarer  over 50 % av det daglige energibehovet for en kvinne med en medium aktivitetsnivå. Til sammenligning bør et hovedmåltid bidra med ca. 20-30 % av dagens energi.

Velger man en pizza med mye ost og f.eks. peperonipølse bør måltidet suppleres med en salat og grønnsaker og pizzaen bør gjelde som et måltid. Undersøkelser av pizzaers fettinnhold viser at noen pizzaer har et fettinnhold på 80 gr pr. pizza. Dette tilsvarer det en voksen mann maksimalt bør spise på en dag.

Man kan også velge å kjøpe supermarkedets frosne eller ferdige pizzaer. Her kan man se på hvor mye energi de inneholder og styre utenom de feteste ved å se på varedeklarasjonen. Hvis du ikke kan se energi- og fettinnhold så velg pizzaer som ikke svømmer i ost, pølse og f.eks. hvitløksolje. Lettest er det å velge dem som er nøkkelshullmerket, så er man sikret et sunnere valg.

Pølse
Den klassiske pølsen med brød er ofte en fet sak, men den fyller ikke så mye på i kaloriregnskapet. For å få bare en smule balanse i måltidet, bør det som minimum spises to brød til hver pølse, og så skal pølsen være kokt og ikke stekt og svøpt med bacon.

Det finnes noen pølser på markedet som har et lavere fettinnhold som kan være et godt alternativ. Likeledes er det også fullkornsbrød på markedet.

Sandwich
Det er i de senere årene dukket opp sunnere hurtigmatalternativer, spesielt i de store byene, f.eks. på sandwichbarer. Her serveres brød fylt med f.eks. kylling og salat, noe som er et utmerket måltid, så lenge salaten ikke er sauset inn i fet dressing, og det ikke er massevis av ost som fyll. Du kan be om en mindre mengde dressing eller en sandwich helt uten. En nylaget sandwich kan godt spises uten dressing.

Noen sandwichbar selger også menyer hvor du får sammen sandwich med pomme friter og brus. Her kommer du akkurat som med en burgermeny ofte raskt opp på et høyt energiinntak med mye fett og sukker, slik at sandwichmenyen blir for stor til å gjelde som et mellommåltid.

Noen kiosker tilbyr ferdiglagede sandwicher som er nøkkelshullmerkede. Dvs. det er en sunnere sandwich med mindre fett og salt og mer fullkorn i brødet.

Asiatisk mat
Utsalgssteder med asiatisk mat (thai takeaway, China-boks o.l.) finnes også i gatebildet. Ofte serveres ris eller nudler sammen med kjøtt og grønnsaker. Rettene kan være uten mye fett, men hvis nudler eller ris er stekt, suger de fett til seg som en sopp, så begrens de stekte nudlene og den stekte risen.

Nudelretter
Tørkede nudelretter har et svært varierende fettinnhold fordi noen nudler er stekt i olje før de tørkes. Du kan ikke se på nudlene om de er stekte før de ble tørket slik at du blir nødt til å se på varedeklarasjonen og unngå de feteste variantene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *