Terje E.

Slik reiser du enkelt miljøvennlig

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

I disse dager er det mange som planlegger sommerens ferieturer. Men tenker du over hvordan ferien din påvirker miljøet? Her er mange gode tips til en miljøvennlig sommerferie i 2014.

Reis i nærmiljøet og unngå fly
Ofte er selve reisen miljøverstingen, men du trenger ikke reise langt for å oppleve nye ting. Opplevelser i nærmiljøet kan være vel så bra, særlig hvis du reiser med barn. Telttur, haiketur, sykkeltur, gåtur, kanotur eller tur fra hytte til hytte. Mulighetene er mange for en miljøvennlig reise. En ekstra bonus er frihet til legge opp dagen som man vil og selv bestemme både reisetidspunkt og agenda. Og kanskje sparer du noen kroner når du unngår lange reiser? Mange små barn misliker lange fly- og bilturer, så dette vil være en vinn-vinn situasjon.

Av og til behøver du eller ønsker du å reise lengre og kanskje både sykkel og seilbåt er uaktuelt uansett hvor miljøvennlig det er. Da gjelder det å velge det fremkomstmiddelet som er mest miljøvennlig – nemlig toget. Og ikke glem at den minst miljøvennlige måten er å reise med fly og bør derfor være det siste alternativet du vurderer. La i stedet selve reisen bli en del av ferien og forflytt deg langs kontinentet.

Sykkelferie for alle
Sykkelferie er ikke bare for de sporty, det er en ypperlig måte å oppleve et land på og du kan sykle helt i eget tempo. Med båt og tog fra Norge til ønsket sted på kontinentet står opplevelser for tur. Nyt frisk luft mens du opplever vinranker og vingårder, små landsbyer og slott og du har frihet til å stoppe når du vil.

I Norge fungerer også sykkelferie godt. Du støter kanskje på mange bakker, men utsikten på toppen er som regel formidabel. I Norge er også veiene mindre trafikkerte enn i mange andre land og derfor godt tilrettelagt for sykkelturister, selv om sykkelveinett gjerne kunne fått større plass på politikernes bord. Og er du på storbyferie er sykkel et ypperlig fremkomstmiddel.

En ekstra bonus med sykkelferien er at du får mosjon og frisk luft og kan spise desserter med god samvittighet.

Noen enkle miljøtips:
reise-miljovennligIkke lysten på verken sykkelferie eller ferie i nærmiljøet? Du kan fortsatt bidra for å gjøre reisen mest mulig miljøvennlig:

1. Betal klimaavgift på flyreisen din for å kompensere for klimagassutslippet du forårsaker, for eksempel på mittklima.no

2. Velg et miljøbevisst overnattingssted. Kanskje både hotell og eventuell reisearrangør er miljøsertifisert via for eksempel Miljøfyrtårn?

3. Slukk lys, spar på vannet og bruk minst mulig aircondition.

4. Reduser mengden søppel. Finnes det for eksempel et alternativ til alle plastflaskene med drikkevann?

5. Unngå alt som heter “all inclusive”, da unngår du også et forbruk som ikke ligner noe og enorme mengder med matavfall.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *