Terje E.

Slik tar du vare på felgene dine

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Felgene på bilen er svært utsatt for skitt, fuktighet og veisalt, og det er derfor helt nødvendig å ta godt vare på dem slik at de varer lenger og ser best mulig ut. For mange er felgene blant de viktigste elementene av bilens ytre, sånn rent utseendemessig, og da er det naturligvis helt essensielt å ta godt vare på dem. Vei- og værforholdene i Norge skaper store utfordringer når det kommer til vedlikehold av bilen, og kanskje spesielt hjulene. Kombinasjonen fuktighet, kulde og veisalt er dårlig nyheter for felgene dine, men heldigvis finnes det enkle steg du kan ta for å øke levetiden og forbedre felgenes utseende.

Vask felgene jevnlig

Skitt og støv, og kanskje spesielt veisalt, er svært skadelig for felgene, og det er nødvendig å vaske dem med jevnlige mellomrom. Her er det viktig å velge rengjøringsmidler som er beregnet på felger. Oppvaskmidler og andre rengjøringsmidler for bruk i husholdningen kan nemlig tørke ut lakken på felgene. Du bør alltid starte med å skylle bort overflatesmuss med vann, for å unngå at felgens overflate blir ødelagt. Deretter benytter du en mild bilsjampo og en ikke-slipende vaskesvamp eller en felgbørste for å vaske felgene. Sørg for å skylle bort rensemiddelet snarest mulig, da det gjerne er sterke saker du har å gjøre med. Hvis det er mulig, bør du dessuten tørke felgene innendørs, slik at du kan få all fuktighet ut av lakken fortest mulig. Merk at lettmetallfelger tåler mindre enn stålfelger, og at enkelte bilsjampoer ikke er beregnet på denne felgtypen. Sørg for at du bruker riktige vaskemidler til dine felger.

Unngå rust

I Norge er det svært lett at det danner seg rust på felgene, og rust på baksiden av bremseskivene er faktisk den aller vanligste anmerkningen i EU-kontroller her til lands. Hovedgrunnen til at dette er et så stort problem er den store mengden salt som benyttes på norske vinterveier. Det finnes imidlertid en rekke ting du kan gjøre for å minimere problemet. Først og fremst bør du sørge for å bruke vinterfelger med få eiker og store mellomrom. Det er nemlig langt enklere å spyle bort salt fra bremsene og bremseskivene på slike felger, ettersom det er enklere å komme til. Det lønner seg selvsagt også å velge lettmetallfelger heller enn stålfelger, da disse ikke ruster like lett. Det er dessuten smart å unngå kromlakkerte felger om vinteren. Lakken på slike felger reagerer med veisaltet, og kan raskt gi en stygg overflate.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *