Terje E.

Slik unngår du inkasso

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Her presenterer vi noen enkle tips du kan dra nytte av for å unngå inkassosaker.

Forebyggende tiltak

En av hovedgrunnene til at nordmenn får inkassosaker rettet mot seg er enten slurv eller mangel på penger. Overforbruk er kjent for å føre til gjeldspiraler med inkassosaker. Du må være forsiktig med hvor mye penger du bruker, og budsjettere utgiftene fra måned til måned. Ved å sette opp et budsjett vet du akkurat hvor mye penger du har til rådighet og unngår dermed å havne i en økonomisk skvis.

Mangler du penger til å betale regningene dine må du være forsiktig med å inngå ny gjeld. Tar du opp ny gjeld for å dekke den gamle forskyver du kun problemene fram i tid. Har du kr 5 000 for lite til å betale regningene dine er det bedre om du begrenser utgiftene til andre poster som ikke er helt nødvendige. Ellers kan du få unødvendige kostander til inkassobyråer.

Betal i tide og vit rettighetene dine

inkassoMange opplever å motta inkassosaker på regninger de egentlig burde ha klart å betale. Mottar du regninger i posten fra et inkassobyrå er det viktig at du legger disse til side og sorterer de. Mange velger å kaste alle regningene i en skuff, og glemmer at de går til forfall. Store deler av inkassosakene i Norge skyldes rett og slett slurv, ved at folk glemmer å betale i tide. Dette fører til unødvendige kostnader og ekstra tidsbruk. Inkasso er svært dyrt og ofte betaler man et tillegg på 30% av regningen i inkassosalær til kreditor.

Har du mottatt en regning du mener er feil, eller har et beløp som ikke stemmer? Da har du rett til å klage til inkassoselskapet. Send en skriftlig klage til pengeinnkreveren og forklar i detaljer hvorfor du mener kravet ikke stemmer. Da blir kravet lagt på is fram til selskapet fatter en avgjørelse. De har ikke rett til å sende deg ytterligere inkassokrav da klagen behandles.

Ikke kjøp varer på kreditt

Det kan være fristende å handle varer på kreditt. Der man tidligere måtte spare opp penger over tid finnes det i dag et stort antall kredittavtaler tilgjengelig med krav om betaling i framtiden. Dette er ikke en smart løsning fordi man i prinsippet tar opp en gjeld som ofte er dyr å betjene. Vær forsiktig og spar heller opp hele summen du trenger før du handler varer.

Dersom du fortsatt ønsker å inngå kredittløsninger med framtidig betaling er det viktig at du sjekker låneavtalen. Sørg for at du skriver under på en avtale med gunstig nedbetalingsplan som strekker seg over tid. Dersom du får brorparten av regningen på en gang er det vanskeligere å få pengene til å strekke til.

Unngå dyre lån

En av de viktigste tingene du kan gjøre for å unngå inkasso og krav fra et inkassobyrå, er å ta opp dyre kredittlån. Dette gjelder slike produkter som forbrukslån, kredittkort og sms-lån. Disse produktene har ofte skyhøye renter, og vil kunne spise opp en stor del av husholdningsbudsjettet ditt. Unngår du slike produkter får du mer penger tilgjengelig, og øker betalingsevnen. Dette gjør at det blir lettere å unngå inkassosaker i framtiden.

Husk at inkassosaker som ikke gjøres opp, kan ende i betalingsanmerkninger. Slike anmerkninger gjør det nesten umulig å få lån og kreditter. Betalingsanmerkninger blir først fjernet etter at kravet er oppgjort.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *