Terje E.

Slipp dataene fri

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det offentlige må bli bedre til å dele data, også innen helse. – Helseminister Bent Høie må ta grep, sier daglig leder i Legelisten.no, Lars Haakon Søraas.
Legelisten.no har det siste året brukt mye ressurser på å samle inn informasjon om leger og tannleger som ligger lagret i forskjellige deler av den offentlige forvaltningen. Denne informasjonen er nå lagt ut på Legelisten.no. Spesialisering og informasjon om godkjenninger som petroleumslege og dykkerlege er eksempler på informasjon som er lagt ut om fastleger. For tannleger er blant annet informasjon om spesialisering og hvem som har tatt eksamen i tannlegeskrekk lagt ut.

– Denne informasjonen håper vi vil gjøre det enklere for folk å finne frem leger og tannleger som har bestemte typer kvalifikasjoner. Dersom man ønsker en fastlege som er spesialist i allmennmedisin eller trenger en tannelge med spesialisering i kjeveortopedi, så er det nå enkelt å finne på Legelisten.no, sier Søraas.

Legelisten.no har brukt mye ressurser på å finne frem til data som kan være relevant for pasienter som er på utkikk etter en ny fastlege eller tannlege.

– Vi har også blitt overrasket over hvor mye data som finnes. Leter man i offentlige kriker og kroker, så finner man mengder av data om leger og tannleger som er relevant for pasienter, sier Søraas.

Men det har også vært en krevende prosess å få tak i dataene.

– Det har tatt mye tid å finne frem dataene. Mange ganger har vi møtt byråkrati som virker som om de har gjort det de kan for å legge hindringer i veien for oss. Noen etater har vært greie å jobbe med, mens enkelte virker å ha blitt inspirert av Kafkas Prosessen, sier Søraas.

– Må bli flinkere til å dele data
At det har vært så vanskelig å få tak i data viser at et stort sprik mellom politiske ambisjoner og virkeligheten på bakken:

– Det mangler ikke på politiske ambisjoner om at offentlige data skal gjøres enkelt tilgjengelig, både for befolkningen og for virksomheter som ønsker å viderebruke disse. Men når de politiske målsetningene skal omsettes av byråkratiet, så skjer dette mange ganger i sneglefart eller det stopper helt opp, sier Søraas.

Initiativene i deler av forvaltningen virker også å være ukjent for andre deler av forvaltningen.

– Difi har utviklet et utmerket datahotell som offentlige etater kan benytte. Datahotellet gjør det enkelt for offentlige virksomheter å dele sine data. Istedenfor å benytte denne gratis løsningen, så ser vi ofte at etater foretrekker å sitte på sin lille tue og ruge på sine små datasett. Det er sløsing med ressurser, sier Søraas.

legelistenSøraas avslutter med en oppfordring til helseminister Bent Høie:
– Helseministeren må sørge for at dataene som nå gjemmer seg i forskjellige offentlige etater gjøres tilgjengelig for på en helt annen måte enn det som er tilfellet i dag. Slipp dataene fri slik at de kan komme pasientene til gode, avslutter Søraas.

Legelisten.no er Norges ledende nettside for folk som ønsker å finne seg en ny fastlege eller tannlege. På siden kan folk skrive vurderinger av fastleger og tannleger og lese andres erfaringer med leger/tannleger de vurderer å bytte til. Legelisten.no ble lansert i mai 2012 og er blitt besøkt av over en million nordmenn. Siden har fått økonomisk støtte fra Innovasjon Norge og har et forskningssamarbeid med Universitetet i Oslo. Legelisten.no er også en pionér på bruk av åpne data relatert til helsevesenet i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *