Terje E.

Sliter du med gjeld?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Gjeld er i utgangspunktet ikke et problem, de fleste har gjeld i dag, mange fra forbrukslån. Hvis gjelden ikke er større enn at den er håndterbar er den ikke et problem, det er normalt å ha gjeld til både hus, bil og for noen også hytte og båt. Med håndterbar menes at man har god nok inntekt til å betjene gjelden og I tilegg ha nok penger til å leve komfortabelt. For noen er derimot gjeld et stort problem og et negativt ladet ord. Årsaken til dette kan være mange: Sykdom og arbeidsledighet kan føre til mindre inntekt enn tenkt når gjelden ble opparbeidet og når lånet skal betales tilbake.

Noen lager seg dessverre også større gjeld av ulike grunner enn det som er forsvarlig. Luksusfellen på TV3 er et godt eksempel på at nordmenn i dag handler over evne. Mulighetene kastes etter oss i form av kredittkort, kjøp på avbetaling og reklamene går daglig om at vi kan kjøpe ting i dag og betale langt tid i etterkant. Da kan fristelsen fort bli for stor og tanken på at varene faktisk en dag skal betales kan fort forsvinne.

Hva kan løsningen være?
Det første man bør gjøre når man oppdager at gjelden tynger er å skaffe seg oversikt over ALL gjeld, forbrukslån, smålån og store lån, inkludert gjeld til eventuelle privatpersoner. Det kan være lurt å sette opp en god oversikt før man begynner å ta kontakt med de forskjellige kreditorene for å gå I dialog med de for best mulig løsning. Hvis dere ikke kan bli enige finnes det også gratis gjeldsordning i kommunene.

lan-gjeld-liteHar du enda kredittverdighet vil en refinansiering av gjelden din kunne være et godt alternativ. Ofte vil en samling av dyre smålån og kredittkortgjeld gi mye bedre betingelser som lavere rente, lengre nedbetalingstid og kun en faktura per måned. Dette vil gjøre det mye enklere å holde oversikten over gjelden din og ikke minst enklere å være sikker på at gjelden blir betalt I tide.

En refinansiering av huslån kan også være fordelsaktig etter en tid. Ofte vil huset ditt stige I verdi etter noen år (og kanskje også oppussing?) og du kan da refinansiere huslånet for å få bedre rente, noe som resulterer I lavere utgifter per måned. Uansett hva du velger å gjøre, er det viktig og faktisk gjøre noe! Så tidlig som mulig bør kredittkort klippes i to, økonomien bør få en real gjennomgang og ingen utgifter bør skuffes under teppet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *