Terje E.

Synkehull – imponerende fenomen

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Et sunkehull er betegnelsen for en plutselig innsynkning i landskapet som oppstår fordi jorden i området har blitt underminert. Synkehull er mest vanlige i områder med kalkstein i undergrunnen. Det skyldes at regnvann siver ned i undergrunnen og langsomt oppløser kalken slik at underjordiske huler og grotter oppstår. På et tidspunkt kan hulene og grottene bli så store at de ikke lengre kan bære vekten av den jorden som ligger over. Derfor kollapser de og jorden faller sammen.

På jordoverflaten oppstår dermed synlige hull, som varierer i størrelse. Visse steder er synkehull så vanlige at de former hele landskapet. Et slik landskap kalles et karstlandskap etter landsdelen Karst i Kroatia, Slovenia og det nordlige Italia.

I sjeldne tilfeller kan synkehull bli både store og dype. Det var tilfellet i Guatemala City i februar 2007. En kombinasjon av heftig nedbør, utstrømmende vann fra en utett kloakkledning samt hull i undergrunnen fikk jorden til å kollapse i et 100 meter dypt hull i byen. Hullet fikk flere hus til å forsvinne ned i dypet og kostet tre mennesker livet.

Her er en egen side tilegnet fenomenet synkehull: Synkehull.no





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *