Terje E.

Nyttige tips om parfyme og allergi

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Parfyme og parfymerte produkter har veldig forskjellig verdi for oss. Noen mennesker finner det vanskelig å unnvære dufter mens andre ikke tillegger det stor betydning. Særlig hvis du er en av dem som liker dufter er det en god idé å være bevisst om hvor mye du utsetter deg selv for parfyme da en eventuell allergi vil følge deg resten av livet.

Det er umulig å forutsi hvem som er i risiko for å få parfymeallergi. Hvis du vil forebygge parfymeallergi er det en god idé å tenke over hvor mye og hvor ofte du bruker produkter med parfyme. Det gjelder både de produktene du har på hyllen i badet, men også tøyvaskemidler, oppvaskemidler, rengjøringsmidler osv. kan gi deg parfymeallergi. Naturlige parfymestoffer er ikke mindre skadelige enn syntetiske, faktisk finnes noen av de mest allergifremkallende stoffene i naturekstrakter.

Begrens forbruket ditt av parfyme så mye som mulig hvis du vil unngå allergi. Velg for eksempel å holde deg til noen få parfymerte produkter.

Unngå også rengjøringsmidler, vaskemidler m.m. med parfyme. Tenk over om parfymen spiller en viktig rolle for funksjonen av produktet.

Bruk evt. bare parfyme på tøyet eller i håret i stedet for på huden. Sjekk imidlertid først om parfymen flekker tøyet.

Stopp med å bruke et produkt hvis du får rødme, kløe eller «knopper» på huden. Allergien kan vende tilbake neste gang du bruker et produkt med det innholdsstoffet som du ikke tåler. Søk lege og få undersøkt hvilket stoff du ikke tåler slik at du kan unngå det fremover.

Hvis du har allergi overfor ett av de deklarasjonspliktige parfymestoffene så sørg alltid for å lese innholdsdeklarasjonen før du kjøper et produkt.

parfymeBruk aldri produkter med parfyme til barn. Les innholdsdeklarasjonen eller velg Svane-merkede produkter til barn og babyer. Svane-merkede produkter til barn og spebarn kan ikke inneholde parfyme. Dessuten er Svane-merkede produkter blant de minst miljøbelastende og det er også i stor utstrekning tatt hensyn til helsen.

Les også: Parfyme passer ikke til barn

Vis hensyn; unngå å bruke for mye parfyme, andre mennesker kan kanskje ikke tåle parfymen din.

For øvrig gjelder for parfymerte produkter som all annet kosmetikk at hvis du er allergisk bør du alltid lese innholdsdeklarasjonen før du kjøper et produkt slik at du kan unngå det stoffet eller de stoffene du ikke tåler.

I EU er utvalgte parfymestoffer deklarasjonspliktige hvis de forekommer i produktene i en konsentrasjon på over 0,01 % (produkter som ikke skal skylles av) eller over 0,001 % (produkter som skylles av etter bruk).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *