Terje E.

Nyttige tips om sjampo, balsam og hårstyling – allergi

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Den største helserisikoen ved å bruke såpe, sjampo, balsam og hårstylingprodukter er risikoen for allergi og i noen tilfeller hårtap, tørr eller irritert hud. Miljøet påvirkes også, da store mengder såpe, sjampo og balsam skylles ut i avløpet.

Det er en god idé å vurdere hvilke produkter du velger til å vaske/style kropp og hår. Når du har valgt produktene dine er det dessuten en god idé kun å bruke de nødvendige mengdene – både for din egen skyld og for å skåne miljøet.

NB! Hvis du skal velge en sjampo med f.eks. Ketocenazole pga. hårtap eller hår transplantasjon så har du ikke så mange valgmuligheter. Prøv ut Nizoral eller Fungarol. Les mer om dette på https://hårtapsnett.no/hartransplantasjon/.

Tips om valg av sjampo

Hvis du velger Svanemerket sjampo får du produkter som hører til blant de minst miljøbelastende  og det er også i stor utstrekning tatt hensyn til helse. Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være parfyme i den.

Vurder å velge uparfymerte produkter for å senke  risikoen for allergi.

Bruk bare de mengdene som er nødvendige. På den måten minimerer du din egen allergirisiko og belastningen av vannmiljøet.

shampoo-balsamVær omhyggelig med å skylle ut såpe, sjampo og balsam. Rester kan gi irritasjon av hud og hodebunn.

Velg heller fast såpe enn flytende. De inneholder typisk mindre konserveringsmidler og risikoen for allergi er derfor mindre. Samtidig bruker du mindre mengder pr. vask og belaster miljøet mindre.

Det er en god idé å unngå produkter på sprayform da en spray forstøver produktet til svært små dråper som henger i luften i lengre tid og kan pustes inn. Velg evt. en pumpe i stedet, de lager ikke så små dråper som en sprayboks.

Unngå produkter med det bakteriedrepende stoffet triclosan. Det er ikke nødvendig ved en normal hygiene og stoffet er mistenkt for å kunne skape resistens blant bakterier.

For øvrig gjelder som ved all annet kosmetikk at hvis du er allergisk bør du alltid lese innholdsdeklarasjonen før du kjøper et produkt slik at du kan unngå det eller de stoffene du ikke tåler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *