Terje E.

Tøybleier i stedet for engangsbleier

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Tøybleier er et produkt som er veldig i vinden for tiden, og årsakene til det er mange. Vi skal ta en titt på hva tøybleier egentlig er og hvorfor det er så mange som velger tøybleier i stedet for engangsbleier. Vi lever i en tid hvor miljøet har større plass en noensinne i vår bevissthet, noe som påvirker de valgene vi tar – også når vi kjøper bleier.

Hvorfor engangsbleier er så billige

La oss ta det første først. Engangsbleier hadde sitt inntog  på det norske markedet, og globalt, en gang på åtti-tallet, og skjøv raskt tøybleier av banen. Engangsbleier er, som navnet tilsier, kun  til engangsbruk, og det er ikke så rart at foreldre heller ville ha engangsbleier i stedet for tøybleier til sine små babyer. De er veldig enkle  å bruke, forholdsvis billige og kan kastes rett i søpla når de er ferdig brukt. Det sparer selvfølgelig foreldre for å få “skitne hender” og å vaske bleiene etter bruk.

Samtidig med engangsbleier kom de store dagligvarekjedene og presset ut små butikker fra ethvert gatehjørne. Konkurransen ble knallhard kjedene seg i mellom, og de startet en priskrig på bleier, som har vedvart til disse dager. Mange er ikke klar over, at engangsbleier er kunstig lavt priset, kun for å lokke småbarnsforeldre inn i butikken, Denne priskrigen har ødeleggende konsekvenser for miljøet og ikke minst renovasjonsselskapene.

Tidene er ved å forandre seg

Spoler vi et par generasjoner fram i tid, er det knapt noen som har hørt om tøybleier. Men, på den andre siden av dammen (USA) vokste det frem en ny trend her på 2010-tallet og tøybleier fikk sin renessanse. Denne trenden har nå bredt seg verden over, og miljøbevisste i alle land, fra Asia til Amerika, fra Norge til Finland, Danmark og alle land i Europa, er nå på vei til å omfavne tøybleier til de grader. Trenden viser, det er flere og flere som velger bort engangsbleier og velger tøybleier i stedet for.

Tøybleier er et også et økonomisk valg, på tross av de kunstig lave priser, og småbarnsforeldre kan spare tusenvis av kroner på å skifte over. Flere og flere kommuner gir tilskudd til kjøp av tøybleier, noe som er med på å presse totalregnskapet enda mer ned.

Å bruke en tøybleie er veldig enkelt. Du kan starte med en såkalt alt-i-ett bleie, hvor du har et ytre lag som er vanntett, og opptil flere indre lag av komfortable, absorberende ,materialer. I bleien skal du legge en tynn stripe rispapir tøybleier, som vil ta unna det verste, når babyen er større. De helt små babyene vil kun kvitte seg med melkeproteiner, men også her kan du få rispapir som er tilpasset de aller minste. Å starte med tøybleier krever ingen forkunnskaper og det er i prinsippet ikke vanskeligere å vaske tøybleier, som det er å vaske undertøy eller annen type tøy-

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *