Terje E.

Hvilken type stein er det «best» å velge til gravstein?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Som steinhugger og steinleverandør får man ofte spørsmålet: «Hva slags type gravstein er det beste valget?» Dette spørsmålet kan da best besvares med tips og råd som står i samsvar med kundens ønsker. De aller fleste gravmonumenter som leveres i til norske kirkegårder i dag er av harde steintyper som granitt eller gneis. Dette er utprøvde steintyper som kommer fra hele verden som feks. Norge, Sverige, Finland, Italia, India, Afrika m.m.

Som kunde trenger du ikke å legge mye vekt på dette med «steintype med best kvalitet». Ønsker dere derimot en gravstein som trenger lite vedlikehold så er det selve bearbedingen som må vektlegges. Det er polerte flater på en gravstein som klarer å stå i mot forurensinger som fugleskitt, alger talg osv. Det vil igjen si at en helpolert gravstøtte holder seg pen år etter år. Regnværet sørger da for den vasken og vedlikeholdet som trengs for å holde steinen ren. «Helpolering» betyr at alle flater og sider er polerte og glatte. Helpolert gravstein koster gjerne noe mere enn en stein som kun er polert på fremsiden, men poleringen holder seg fin og trenger aldri noen form for vedlikehold. Natursteiner med råe flater og kanter tåler også naturlige forurensninger bedre enn «vanlige» gravsteiner som kun er polert på framsiden.

En gravstein blir gjerne valgt med tanke på hva som kan assosieres med avdøde. I de siste årene har gravsteiner med hull for lykt blitt mer og mer vanlig i Midt-Norge, gjerne også i naturstein. Lykter laget av stål, bronse eller aluminium er de mest vanlige materialene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *