Terje E.

Veksten i forbrukslån avtar

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Vi har tidligere skrevet om hvordan bankene i Norge har utstedt forbrukslån i stor skala. Denne trenden er nå i ferd med å gå bort og det kommer nye trender. Man ser at både forbrukslånsbanker og agenter sliter i det norske markedet. Den norske forbrukereren ønsker ikke lenger å finansiere forbruket med kreditt og dette går hardt utover forbrukslånsmarkedet.

Hvorfor skjer dette og hvordan vil det påvirke oss? Dette er noe av de i Webforumet`s nytteavdelinger har tatt en nærmere kikk på i denne artikkelen.

Hvorfor har veksten i kreditt stagnert?

Det er veldig mange grunner til at veksten innenfor forbrukslån og kreditt har avtatt. Den kanskje største årsaken er at vi har fått noe som heter gjeldsregisteret i Norge. Det betyr i praksis at du som forbruker blir litt kontrollert av både banker og myndigheter. Nå lagres alt av din kortsiktige gjeld en plass. Dette er informasjon som bankene bruker for å vurdere om du skal få kreditt, forbrukslån eller annen type kreditt.

Dette var informasjon som tidligere ikke var tilgjengelig for bankene og dermed så innvilget bankene gjerne mer enn det forskjellige individer egentlig burde fått i lån. På mange måter så kan man si at gjeldsregisteret har blitt en form for selvregulering for bankene.

Nå har bankene i tillegg fått en oppskrift fra Finanstilsynet på hvordan de skal vurdere søknader om lån. Dette er en forskrift som gjør at den i kombinasjon med gjeldstregisteret blir svært effektivt og demper veksten i kreditt.

Hvordan påvirker nedgangen i forbrukslån oss forbrukere?

Nedgangen i forbrukslånsmarkedet har ingen direkte effekt på eksisterende forbrukslån. På sikt så kan det være at nettopp nedgangen i forbrukslån gjør at bankene må konkurrere mer om oss forbrukere. Hvis det er tilfellet så betyr det at vi som allerede kanskje har det vi kaller klattegjeld får en billigere refinansiering på denne.

Det kan på samme måte skje at bankene går så dårlig at de må sette opp renten. Dermed så kan denne nedgangen koste deg som forbruker penger. Ser man det hele i et større makro-perspektiv så kan man hevde at når x-antall nordmenn får mindre kreditt så vil forbruket i Norge være x-antall prosent dårligere.

Det er dermed ikke umulig at dette faktisk kan komme til å ramme oss hardt og brutalt. Analytikere forventer ikke at dette vil slå ut før kanskje til sommeren. Dette i kombinasjon med verdensbildet gjør at det ikke er umulig at man havner i et økonomisk uføre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *