Terje E.

Verdens kjøkken: Kina

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det kinesiske kjøkken finnes over hele verden. Selv de minste byer i land langt unna (for eksempel Norge) har som oftest en kinarestaurant. Det er liten tvil om at det kinesiske kjøkken er svært innflytelsesrikt og har påvirket matkultur over hele verden; tenk bare på for eksempel wok, nudler og sushi (som visstnok skal være kinesisk, og ikke japansk). Det kantonesiske kjøkken er den undergrenen av kinesisk matkultur som har blitt mest utbredt utenfor Kina.

De såkalte åtte kulinariske tradisjonene innad i Kina er Anhui, Kanton, Fujian, Jiangsu, Shandong, Sichuan og Zhejian sine respektive kjøkken. De ulike stilene har naturlig nok blitt preget av områdene de er fra. Utenfor Kina har det kinesiske kjøkken blitt påvirket av andre land og det er derfor også egne varianter av Kinamat i for eksempel USA, Singapore, Malaysia og Indonesia.

Verdens beste mat, mener mange

Verdens beste mat, mener mange.

Mat er viktig i Kina, og det aller meste som er spiselig brukes i matlaging. Ettersom man spiser med spisepinner kommer maten vanligvis oppdelt i biter. Det er vanlig å bestille mange ulike retter på kinesiske restauranter, noe som er ganske annerledes enn hva vi er vant med i vesten hvor man typisk får sin egen tallerken med kjøtt eller liknende, samt tilbehør. Et kinesisk måltid består gjerne av en bolle ris til hver person, og flere ulike retter bestående av grønnsaker, fisk, og kjøtt. Kontraster er vesentlig i det kinesiske kjøkken, der for eksempel varm mat står i kontrast til kald mat, fersk mat mot syltet mat, og sterk mat mot mild mat. Fire tradisjonelle kriterier for god kinesisk mat er farge, aroma, smak og konsistens.

På grunn av Kinas enorme størrelse og svært ulike klima, er det store forskjeller mellom maten i ulike deler av landet. Også tilgang til ulike råvarer har påvirket matkulturen i ulike deler av landet. Også religion og etnisitet har påvirket mattradisjoner. I Xinjiang-provisen, hvor en stor del av befolkningen er muslimer, er for eksempel Halal-kjøtt vanlig. Tibet, Macau, Taiwan og Indre Mongolia er andre regioner med særegne kulinariske tradisjoner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *