Terje E.

Verdens største dinosaur var seks etasjer høy

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Forsteinede knokler fra det som med stor sannsynlighet er verdenshistoriens høyeste dyr har blitt funnet i Argentina.

En lokal bonde fikk seg litt av en overraskelse da han i ørkenen nær byen La Flecha i det sentrale Argentina snublet over en enorm knokkel.

Forskere har siden kunnet avsløre at den over to meter lange knokkelen har vært lårbeinsknokkelen på det som menes å være det største dyret på jorden noensinne, skriver britiske BBC.

40 m lang og 20 m høy

Basert på den store lårbeinsknokkelen og en rekke andre knokler var dinosauren 40 meter lang og 20 meter høy. Med en vekt på like omkring 77 tonn har den veid like mye som 14 afrikanske elefanter.

Samtidig antas den å ha vært syv tonn tyngre enn den tidligere rekordinnehaveren, den såkalte Argentinosaurus, som ble funnet i samme område.

– Stående med oppreist hals var den omkring 20 meterne høy, det tilsvarer en seks etasjer høy bygning, sier forskergruppen til BBC.

Enorm planteeter

dinosaur

Størrelse på dinosauren

Forskere mener at den nyoppdagede dinosauren er en hittil ukjent art av titanosaur – en enorm planteeter fra slutten av krittiden.

Paleontologer har funnet skjeletter fra syv forskjellige dinosaurer i det området hvor den lokale bonden fant den første knokkelen. 150 knokler er blitt gravd opp av jorden og tilstanden deres beskrives som «bemerkelsesverdig» god.

Å dømme etter steinene som knoklene lå begravet i levde den enorme dinosauren i de argentinske skogene for 95-100 millioner år siden.

Historiens største dyr

Selv om den store dinosauren er verdens største dyr har den enda ikke fått noe navn.

– Den vil få et navn som beskriver dens prakt og som vil ære både regionen og bøndene som fortalte oss om funnet, mener forskergruppen.

Forskere har tidligere hatt utfordringer med å bedømme størrelsen på en dinosaur ut fra få gjenværende knokler, men forskergruppen har denne gang hatt en god del knokler i god stand slik at de føler seg sikre på at knoklene har tilhørt verdenshistoriens største dyr.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *