Om å tjene til livets opphold ved hjelp av en blogg

En tråd i 'Blogging' startet av Sindre, 14 Jan 2008.

 1. Julian Alois Barthel

  Julian Alois Barthel Webmaster innenfor Reise

  Innlegg:
  700
  Må si at dette har vist seg å bli en bra(!) post..
  Har selv snappet opp noen tips herifra!

  Keep It Comming
  :D
   
 2. Ståle Medlem

  Innlegg:
  1.248
  Helt enig med deg. Har delt ut et par grønne til noen av innleggene her. :)
   
 3. Sindre

  Sindre Medlem

  Innlegg:
  321
  Tusen hjertelig takk for disse svarene, her har det tatt av ser jeg. Spesielt bra innlegg av sta og peterandrej. Mange gode råd her.. Også motiverende at Kenneth sier han kunne leve av siden sin de beste dagene :)

  Damer, babes og sånt ja.. det selger.. Men siden så mange andre gjør det, så er ikke det hovedfokuset mitt, så blir heller ingen direkte konkurranse til Juiced ;) Må si det frister i grunn, kanskje jeg skal droppe bloggen og bli mykporno-fotograf og poste bildene på siden min :D

  Men men.. Jeg er enig i at det skal gå an, ingenting er umulig. Dette er ikke noe jeg kom på for et par dager siden. Har tenkt tanken i ca. et halvt år. Men som sagt, hadde litt forskjellige ideer før jeg bestemte meg helt.

  Det finnes jo mange fremgangsmåter, og et av mine lure bakhåndstriks, var jo det som ble nevnt her, nemlig å selge annonser selv også.. Så håper på en god del besøkende, sånn at folk kunne være interessert i å annonsere hos meg. Jeg aner ikke hvordan jeg skal finne ut hvor mange besøkende jeg har og sånt.. Men jeg velger å ikke ta bekymringene på forskudd her, og heller ta ting som det kommer.

  Er forberedt på både motgang og medgang... Sånn som nå, ser at foretaket mitt ikke ble helt registrert enda. De krevde at jeg utfylte nærmere nøyaktig hva jeg skulle gjøre. Hva om det forandrer seg etterhvert? I utgangspunktet tenkte jeg ikke å drive "varehandel", men det kan jo bli aktuelt å selge produkter etterhvert...

  Kan man forresten opprette flere websider under samme foretak, eller kreves det nytt foretak for alle?
   
 4. TorsteinO

  TorsteinO Art Director & grunder

  Innlegg:
  4.642
  Tror et hett tips er å ha noe annet som betaler husleia sånn foreløpig, i det minste en deltidsjobb. Jeg tror jeg hoppa litt brått over til freelance for et par-tre år siden, det var trangt en stund før ting begynte å komme i gang.

  Jeg går på skole (og får dermed stipend/studielån), gjør layout for 2-3 blader noen dager i måneden (bra betalt, så det blir endel penger av det selv om det ikke er så mye), har laget litt websider og logoer for noen firmaer, og driver nå juiced ved siden av (overtok det fra kenneth for... 2 måneder? siden), og nå ser det ut til å begynne å komme inn noen kroner derfra også. Mange bekker små osv :)

  Du kan drive flere websider under samme foretak, ikke noe problem, men derimot bør du være obs på en ting, skal du drive varehandel, så tror jeg du MÅ momsregistrere deg med en gang, dvs 2500 i utgifter før du er i gang, noe som kan være litt surt. Til gjengjeld får du tilbake mva på alt du kjøper til firmaet, dette kan du også få tilbake senere, tror det er opptil 3 år (ikke dermed sagt at du får godkjent opptil tre år, men det er mulig). Hvis du bare driver med tjenester og ikke fysiske varer, så trenger du derimot ikke å mva-registrere deg før du har gått over 50000 i omsetning (dvs inntekter, ikke trukket fra utgifter osv) i løpet av en 12-mnd-periode, og da skal det ikke så mye til for at de 2500 "betaler seg selv" ved at du får tilbake mva på ting du har kjøpt inn (mye rart egentlig når du tenker på det; datautstyr, kontormateriell, mobil/nett/et.c., kanskje en kontorstol og et skrivebord...? Det blir faktisk en del)
   
  Sist redigert: 14 Jan 2008
 5. Sindre

  Sindre Medlem

  Innlegg:
  321
  Mange nevner deltidsjobb. Og det er klart at det ikke er uaktuelt. Men inntil videre klarer vi oss. Jeg er forberedt på å måtte ta en deltidsjobb etterhvert igjen (men den bør være liten :p )

  Layout hørtes jo ut som en BRA deltidsjobb da! Mye bedre enn Kiwi og den slags.
  Mange små bekker kommer godt med ;)
   
 6. TorsteinO

  TorsteinO Art Director & grunder

  Innlegg:
  4.642
  Hm, prøvde å legge til litt mer, men for sent... så her kommer det:

  Greia er rett og slett at du bør ha noen flere bein å stå på, hvorav noen *sikre* som er nok til å dekke det viktigste av utgifter. Satser du på å leve av webgreiene fra dag 1, så kan det bli hardt. Veldig hardt, spesielt når du er helt ny i bransjen.

  Du bør også være klar over at freelancer/selvstendig næringsdrivende er mindre glamorøst enn det kan virke som... og mye jobb. Jeg tror jeg har kjørt to forhold på dunken pga at dama rett og slett ikke orka de utrolig varierende arbeidstidene (plutselig jobbe 40 timer i løpet av en helg fordi noe MÅ være ferdig til mandag morgen f.ex.) og ustabil økonomi (ser endelig ut til å begynne å stabilisere seg nå da...).

  Yepp, layout er veldig ålreit deltidsjobb, relevant i forhold til skolen jeg går på også :)
   
  Sist redigert: 14 Jan 2008
 7. Keanu

  Keanu Geek

  Innlegg:
  498
  Dette er ikke noe problem, det finnes mange gode analyseverktøy der ute. Selv bruker jeg Google Analytics, og er godt fornøyd med det. I tillegg har de fleste (iallefall av de jeg har brukt) webhoster eget statistikksystem som du kan bruke enten selv eller som supplement.

  Den beskrivelsen som bedriften skal registreres under er ikke noen juridisk bindende avtale på noen måte. Etter hva jeg vet kan også beskrivelsen forandres når du måtte ønske det. Selv er jeg registrert under "Annen konsulentvirksomhet tilknyttet system- og programvare".

  Det du må huske er å sette deg litt inn i MVA-regelverket om du skulle bli nødvendig.
   
 8. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.966
  Jeg betalte ikke noe i høst da jeg momsregistrerte meg.
   
 9. sta Medlem

  Innlegg:
  523
  Du trenger ikke å momsregistrere deg med en gang, selvom du driver med varehandel. Faktisk så tror jeg slett ikke du får lov til det. Du må passere 50.000kr. i omsetning iløpet av en 12 måneders periode, før du plikter å registrere deg i merverdiavgiftsmanntallet. Dette er iøvrigt gratis, det er ingen ekstra kostnader forbunnet med dette.

  Om du selger annonseplass eller fysiske varer spiller egentlig ingen rolle ifht. momsregistrering. Så lenge varen/tjenesten er momspliktig (hvilket annonsesalg er), er du pliktig til å registrere deg.

  Kort fortalt er reglene slik:
  - Så lenge du er under en omsetning på 50.000kr. pr. 12 måneder skal du ikke registrere deg (du kan unntaksvis søke om å få lov å registrere deg, men jeg tror ikke det er enkelt å få til)

  - Så lenge du ikke er registrert momsregisteret skal du heller ikke tilføye moms til dine utgående fakturaer.

  - Når du passerer 50.000kr. i omsetning innen for en 12 måneders periode, plikter du å registrere deg. Du skal da tilføye mva. til dine utgående fakturaer.

  - Du har mulighet for å få det som kalles tilbakegjeldende avgiftsoppgjør, når du er blitt momsregistrert. Du må imdlertid søke fylkesskattekontoret om dette først.
   
 10. Tonny Kluften

  Tonny Kluften Administrator

  Innlegg:
  15.966
  Må bare presisere. Den fakturaen som gjør at du går over 50000 skal det føyes mva til.
   
 11. Sindre

  Sindre Medlem

  Innlegg:
  321
  Så jeg kan ikke selge annonseplasser før jeg har registrert meg i merverdiavgiftsmanntallet? Men det går greit med Adsense, TD og sånt?

  Hva hvis noen spør meg om å få lov å annonsere hos meg? Da må jeg også være registrert først?
   
 12. Kenneth Dreyer Well-Known Member

  Innlegg:
  3.820
  Oppsummert vil jeg si at mitt tips er å skaffe deg en deltidsjobb allerede nå. Det vil bare være dumt å vente til pengene går tom og du MÅ ha en jobb.

  Når du har ordnet en deltidsjobb, så begynner du sakte men sikkert og bygge deg et webimperium. Velg en nisje du kan noe om, slik at du alltid har noe å bidra med.
   
 13. Ståle Medlem

  Innlegg:
  1.248
  Joda - du kan fint selge annonser selv - men du kan ikke legge på moms på prisene dine før du har tjent over 50k og registrert deg.
   
 14. TorsteinO

  TorsteinO Art Director & grunder

  Innlegg:
  4.642
  Hm, da har det blitt endra (ang. varesalg - er ganske sikker på at det ihvertfall VAR sånn at man måtte registrere seg fra første krone når det var varesalg, men jeg VET at det ikke skal registreres før man kommer til 50000 for tjenester, for den situasjonen er jeg i akkurat nå, og har snakka med skattekontoret for å være sikker på hvordan jeg skulle gjøre det.

  Prøvde å finne noe på spor-oss.no, men den hadde blitt flytta til altinn. Der fant jeg ingenting om varesalg vs tjenester, så det ser ut som du har rett der sta. Derimot fant jeg noe annet som jo er veldig ålreit, nemlig at det ser ut til at det nå er gratis å mva-registrere seg!? :)

  https://www.altinn.no/no/hjelp-til-regelverk/starte-bedrift/registrering/mva/registrering/

  Og angående det brukernavn sa, om den fakturaen som får deg over 50k:
  Det jeg fikk høre fra skattekontoret var at jeg skulle sende den ut, uten mva lagt til, og at det skulle stå på at MVA ville bli etterfakturert. Så skulle jeg sende inn kopi av fakturaene til skattekontoret (de ville heller at jeg skulle sende det rett til dem enn til/via brønnøysund/altinn osv), og så sender man ut en faktura der man kun etterfakturerer mva'en. Jævelig tungvint spør du meg, istedet for å bare kunne registrere seg når man vet at man runder 50k i løpet av den nærmeste måneden f.ex, men det var sånn de ville ha det.
   
  Sist redigert: 14 Jan 2008
 15. neXon Medlem

  Innlegg:
  99
  Mitt tips er at du selger et produkt og har annonseinntekter som et lite ekstra.

  Eks: Personen som driver 123spill på dagbladet har millioner av besøkende, men klarer ikke å overleve bare på annonse inntektene. Han har en ekstra jobb :D
   

Del denne siden