Terje E.

10 nyttige tips til å holde pollenallergien i sjakk

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Se hvordan du minimerer risikoen for en allergisk reaksjon.

Pollen kan gjøre livet til et helvete for allergikere, men det er visse ting, man kan gjøre for å få en mer pollenfri hverdag. Våren er snart i gang – og det samme er pollensesongen. Men selv om man ikke kan unngå å bli utsatt for pollen er det flere råd man kan benytte seg av hvis man vil minimere risikoen for en allergisk reaksjon:

1. Sjekk pollenvarselet
Forbered deg på dagen ved å sjekke dagens pollenvarsel. Så vet du hva som venter deg og kan planlegge dagens aktiviteter ut fra dette.

2. Luft ut
Det er fornuftig å lufte ut for å skape et godt inneklima, men unngå å gjøre det midt på dagen når det er mye pollen i luften. Gjør det i stedet om morgenen eller kvelden.

Les også: Inneklima og allergi – tips til forbedringer

3. Bruk tørketrommelen
Stikk imot alle energispareråd anbefaler man at man bruker tørketrommelen til å tørke tøy og sengetøy. Henger man det til tørk utendørs risikerer man at pollen henger fast seg i tøyet.

4. Husk rengjøringen
Det skal gjøres rent minimum en gang i uken hvis man vil være sikker på å få fjernet pollen som er blitt dratt inn i hjemmet av sko og yttertøy. I høysesongen kan det være nødvendig å ha støvsugeren framme hver dag.

5. Vask håret
Håret er effektivt til å fange pollen – særlig hvis det er langt. Vask derfor håret hver kveld før du legger deg.

6. Begrens utendørsaktiviteter
allergi-2-liteFolk som rammes hardt i pollensesongen bør oppholde seg minst mulig utendørs i perioden. Det gjelder både aktiviteter som hagearbeid hvor man er i direkte kontakt med pollen, men også sportslige aktiviteter og sykling til og fra jobben. Alternativt kan man overveie å bruke sol- eller sykkelbriller og en pollenmaske slik at man reduserer kontakten med pollen.

7. Rull opp vinduene
Nedrullede vinduer i bilen midt i pollensesongen duger ikke. Det samme gjelder et åpent soltak. Ventilasjonen i bilen bør dessuten være på resirkulasjon, man børoverveie å installere et pollenfilter i ventilasjonsanlegget.

8. Velg planter med omhu
Har man planter på balkongen bør man overveie nøye hvilke planter man har der. Det anbefales at man går etter planter som enten er insektbestøvete eller planter som ikke produserer pollen. Det kan dessuten være en idé å velge blomster som ikke dufter.

9. Kommuniser allergien din
Det er ingen grunn til å skuffe folk som velmenende kommer med blomster til verten eller vertinnen. Fortell derfor om allergien din slik at bare de riktige blomstene kommer innendørs. Selv om allergi er individuelt burde vårblomster som gule roser uten duft, stedmorsblomster, fioler og brennende kjærlighet være sikre valg.

Les også: Hver tredje allergiker aner ikke hva som feiler dem

10. Husk medisinen
Det siste rådet gir kanskje seg selv. Sørg for å få den riktige behandlingen for allergien din. Før eventuelt en dagbok i samarbeid med legen din hvor du noterer pollentall, symptomer og medisinbruk slik at dere kan danne dere et overblikk over hvor mye medisin du har bruk for avhengig av sesongen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *