Terje E.

6 ting du ikke må sette i ovnen

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Er du også gal etter å tilberede maten din i ovnen? Du er ikke den eneste. I en travel hverdag sverger mange av oss nemlig til den firkantede kjøkkenhjelperen som lager maten ferdig til oss mens vi kan konsentrere oss om noe annet.

Selvfølgelig kan du sette maten din i ovnen, men du skal være oppmerksom på den emballasjen den er pakket inn i. Her guider vi deg gjennom seks ting du ikke må sette i ovnen.

1. Gjennomsiktig plastikk
Plastikkemballasje som polyethylet (PE) og polyethylet terephathalat (PET) som f.eks. brusflasker og salatbrett, og spesielt de gjennomsiktige  må ikke settes i ovnen, da de smelter. Gjennomsiktig polyethylet betegnes teknisk som amorft polyethylet og tåler ikke mer enn 70 grader.

2. Plastikk fra kjøttprodukter
Typisk plastikkemballasje til kjøttprodukter som hakket kjøtt og fileter er ofte produsert av isopor (PS) eller polypropylen (PP) og det må ikke settes i ovnen fordi emballasjen smelter.

Isopor smelter ved 85 grader og polypropylen smelter ved 121 grader. Det er imidlertid mange fast food produkter som med rette er emballert i polypropylen, men her er det viktig å holde seg til den anbefalte temperaturen og oppvarmingstid ellers smelter emballasjen.

3. Plastikkposer
Plastikkposer som ikke er merket som stekeposer må aldri brukes i ovnen. Plastikkposer er oftest produsert av LDPE (Low Density PolyEthylen), som er polyethylen med lav densitet, lavere vektfylde og må aldri brukes i ovnen som stekepose eller lignende fordi posen smelter. Bruk en stekepose eller alternativt aluminiumsfolie.

4. Plastikkfilm fra hurtigmatprodukter
Hurtigmatprodukter som f.eks. thairetter til mikrobølgeovner er ofte emballert i en pappemballasje med en tynn plastikkfilm på innsiden som smelter hvis den settes i en vanlig ovn. Velger du denne raske enkle løsningen så tilbered i den anbefalte ovnen i henhold til anbefalt tid og temperatur.

Les også: Slik bruker du stekeovnen riktig

5. Matpakkepapir
Bruk aldri matpakkepapir i stedet for bakepapir i ovnen. Matpakkepapir brenner og lukter fælt.

6. Husholdningsfilm
Husholdningsfilmer er oftest produsert av LDPE (Low Density PolyEthylen), som er polyethylen (PE) med lav densitet, lavere vektfylde og kan ikke brukes i ovnen fordi filmen smelter. Bruk alltid en stekepose.

En kommentar til 6 ting du ikke må sette i ovnen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *