Terje E.

Barn jobber i gruver for å utvinne glitter til make-up

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Barn jobber i gruver for å utvinne glitter til make-up. Små barn arbeider under farlige forhold for å finne ingredienser som kan ende i dine produkter. Glitter i make up-produkter kan stamme fra gruver hvor barn risikerer livet.

Det er med «stor sannsynlighet» mineraler utvunnet ved hjelp av barnearbeid i kosmetikkgiganten L`Oréals make-upprodukter som blant annet forhandles i norske butikker. Det konkluderer en ny rapport som er utarbeidet av DanWatch. Saken dreier seg om mineralet Mika. Det er velegnet som ingrediens i make-up fordi det skinner. DanWatch har vært på feltstudie i Indias nordøstlige Jharkhand-provins som ifølge den lokale delstatsregjeringen er landets ledende mikaprodusent.

Barn på bare 5 år arbeider i farlige gruver
DanWatch har i området observert barn ned til fem års-alderen som «hakker løs klippeblokkene med hammer og meisel i ulovlige gruver med falleferdige tunneler mens deres mindre søsken sorterer mikaflakene».
Ifølge rapporten er arbeidet livsfarlig for «i verste fall risikerer barna å bli begravet levende hvis de falleferdige gruvegangene kollapser».

Den indiske barnerettighetsorganisasjonen BBA anslår at omkring 5000 barn arbeider i Jharkands mikaminer selv om det ifølge indisk lov er forbudt for barn under 14 år. Barna tjener typisk 11-17 kroner om dagen. Til sammenligning er minstelønna i de lovlige mikaminene 20 kroner om dagen.

L`Oréal
loreal-barnearbeid-glitterProduktet av barnas arbeid selges via lokale mellomhandlere til eksportører. Blant de største oppkjøperne i området er et kinesisk firma som etter eget utsagn leverer Mika til LOréal samt flere andre vestlige make-up`produsenter. «L`Oréal er medunderskriver på FNs Global Compact og er derfor per definisjon imot barnearbeid», skriver L`Oréals pressemedarbeider Sonja Christensen i en mail.

LES OGSÅ Nå er det «bare» 168 millioner barnearbeidere på kloden

«Virksomheten er sterkt engasjert i menneskerettigheter som en del av bærekraftsstrategien vår og vi får løpende foretatt uavhengige revisjoner av leverandørene våre for å sikre at de overholder våre generelle forretningsregler», forsetter hun. Hun kommer imidlertid ikke inn på hvordan det henger sammen med L`Oréals bruk av den kinesiske leverandøren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *