Terje E.

Blir tømmermenn verre med alderen?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Hvorfor har man fremdeles tømmermenn mandag morgen, når det var lørdag kveld at man drakk alkohol?

Spørsmål:

What … Det er mandag, og jeg har fortsatt tømmermenn!?!?

Jeg  drakk da ikke så mye på lørdag! Sitter alkoholen fortsatt i? Jeg har testet meg og ser at jeg ikke har promille, men jeg er fortsatt sjuk!

Jeg er 36 år og har en opplevelse av at tømmermenn blir verre og verre med årene. Er det en fysiologisk forklaring på at jeg har den opplevelsen, eller henger det sammen med at jeg har fått barn og ikke får skjønnhetssøvnen min?

Svar:

Tømmermenn i full jobb

Tømmermenn i full jobb

Det kan være noe i det du sier, men det er ikke så enkelt.

Det finnes faktisk ikke noen helt nøyaktig forklaring på hvorfor hodepine, kvalme, svimmelhet, lys- og lydfølsomhet, svette og tømmermenn – risikerer å følge i etterkant av en fuktig kveld. En del skyldes sannsynligvis dehydrering og forskyvninger i saltbalansen på grunn av alkohols vanndrivende virkning.

Dessuten danner nedbrytning av alkohol i kroppen bestemte stoffer, som kan utløse noen av symptomene.

Også noen av de andre innholdsstoffene i drikkevarer, særlig mørkfargede, som whisky, konjakk, rødvin og lignende, kan ha en del av skylden. Leveren, hvor nedbrytningen av alkohol skjer påvirkes, noe som blant annet kan senke blodsukkeret.

Og alkohol irriterer mageslimhinnen, produksjonen av magesyre og galle stiger. En direkte påvirkning av hjernen og dens kompliserte balanse av stoffer har blitt foreslått.

Les også: Hvorfor ikke alkohol når man er gravid?

Det er forskjell på oss

Men det er stor forskjell på hvordan vi hver og en klarer oss etter en heftig kveld – og det har å gjøre med våre biologiske forutsetninger, altså en porsjon arvelighet samt vår nåværende tilstand.

Hvor ofte man drikker inn spiller her – leveren venner seg nemlig til alkohol og blir bedre til å bryte den ned – derfor blir man raskere beruset hvis man ikke er vant til å drikke.

Vekt, kjønn og form har betydning, kvinner er oftest langsommere til å bryte ned alkohol, mens en stor muskelmasse, heller enn fett, fremmer nedbrytningen.

Har man – som deg – allerede søvnunderskudd når man går i byen rammes man typisk hardere fordi alkoholen også forringer søvnkvaliteten. Hvor raskt man drikker, på full eller tom mage, om man røyker samtidig, har alt sammen en betydning – ikke bare for rusen, men også for ettervirkningene

Les også: God mat mot tømmermenn og tømmerkvinner

Alder gir flere tømmermenn

Med alderen reduseres muskelmassen, andelen av væske i kroppen synker, dermed økes risikoen for dehydrering.

Man har ofte mindre søvn og det blir færre av enzymene i leveren som bryter ned alkoholen. Flere tar medisin, som også kan påvirke alkoholomsetningen.

Så ja, framskreden alder kan medføre kraftigere og langvarig tømmermenn.

Man blir klokere med alderen

Og imidlertid – en stor norsk undersøkelse i fjor viste at eldre mennesker sjeldnere led av tømmermenn enn de yngre aldersgruppene!

Undersøkelsen sa imidlertid ikke noe om de mengdene av våte varer som ble inntatt slik at det er meget mulig at resultatene først og fremst er uttrykk for at man blir klokere med alderen og lærer å styre alkoholforbruket sitt, slik at man slipper den stygge ettervirkningen!

For eksempel ved å huske å drikke vann mellom pjoltrene.

Det er en regulær forgiftning

Du hører imidlertid fremdeles til blant de yngre, da de fysiologiske faktorene som regel først for alvor slår igjennom ved 50.

Vanligvis vil tømmermenn forsvinne i løpet av et døgn så når du lider enda mandag morgen, bør du vurdere om noe annet kan spille inn. Under alle omstendigheter kan du regne med at kroppen din prøver å fortelle deg noe – tømmermenn betyr jo at du har drukket deg til en regulær forgiftning – og det har du altså ikke godt av.

Enda mindre har du godt av det når det ikke kan repareres i løpet av kortere tid. Så pass kanskje litt bedre på deg selv fremover?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *