Terje E.

Bør jeg kvitte med gjeld?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Når du skal velge om du skal betale ned hele gjelden din eller ikke så må du analysere din egen økonomi. Grunnen er  Norges skattesystemet, som «straffer» de som har litt mer.  Men du skal ikke la deg blinde av dette heller, formueskatten er på 1,1 %. Det finnes svært mange spareprodukter som gir mer avkastning enn 1,1 % og dermed kan du  være gjeldsfri å tjene mer penger enn du ville gjort med f.eks å beholde gjelden.

Mange nordmenn omtaler gjeld som en positiv ting. At «det er sunt å ha litt gjeld», men er dette egentlig riktig? Tja sier vi, det er ihvertfall ikke noe galt i å ha litt gjeld.  Men om du har nok penger til å bli gjeldsfri så bør du vurdere alternativene opp i mot hverandre.

  • Hvor stor økonomisk frihet har jeg når jeg betaler ned månedlig på gjeld?
  • Hvor stor økonomisk frihet har jeg når jeg når jeg er gjeldsfri?
  • Hva vil jeg bruke «overskuddet» på?
  • Har du en formue allerede?

Noen velger å beholde gjelden og t.o.m. øke gjelden for å så putte inn spareprodukter med høy risiko. Dette er ikke noe for alle mennesker og svært mange har havnet i et økonomisk uføre av dette. Derfor anbefaller vi alle å betale ned gjeld og hvis man så skal spare et betydelig beløp å spre sparingen på flere produkter med forskjellig risiko. Dermed er sikret mot uforutsette hendelser som kan gå utover sparingen. Du bør ha minst 40% av sparingen i en vanlig bankkonto.

Hvis du skal spare et betydelig beløp så bør du snakke med en uavhengig fagperson. Dette er ikke rådgiveren i banken din eller denne nettsiden, men en du kan stole på. Disse koster ofte litt penger men da vil du få balanserte råd og avklart risikoen.

Vi ønsker deg lykke til med din nedbetaling av gjeld.

FAKTA: Gjelden til nordmenn øker

Gjelden til nordmenn øker i rekordfart og dette har fått Finanstilsynet å reagere ved å heve kravene til bankene en rekke ganger. Men dette angår ikke bare bankene, det gjelder faktisk deg også. Boligrenta har aldri vært lavere og norsk privat økonomi er i en helt egen verdensklasse.

Grunn til bekymring
Etter gode tider så kommer det dårlige tider. Dette har historien vist opptil flere ganger og hvis du ser rundt deg i verden så finnes det nok bevis på dette. Derfor gjelder det å være det vi kaller «proaktiv».  Nordmenn bør generelt bekymre seg mer om økonomien i fremtiden, vi sier ikke at det kommer til å smelle men det kommer ikke til å gå så bra i alle år. I kriser er det kun de som har en plan som kommer godt ut av det.

Så hva kan jeg gjøre
Du bør prøve å begrense deg og din egen families gjeldsgrad, så istedenfor å betale ned det faste beløpet som er rekordlavt på boliglånet så bør du øke nedbetalingen din. Da sparer du penger på renter, samtidig som du gjør en økonomisk smart beslutning. Eiendom er dessuten en av de beste investeringene over tid du kan gjøre.

Unngå:

I tillegg så anbefaler vi at du setter av en minst 1500,- kr i måneden på sparing. Da vil du over tid opparbeide deg en liten personlig formue som kan komme godt med. I tillegg så er det en egen sikkerhet for din egen økonomi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *