Terje E.

Deodorant gir allergi

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Deodorant er det mest allergifremkallende produktet i toalettskapet ditt.

Ny forskning avslører de produkttypene som oftest gir parfymeallergi. Det er parfyme i stort sett alle kosmetiske produkter som ikke er deklarert som «parfymefrie». Hvis du vil unngå å utvikle parfymeallergi i løpet av livet bør du være kresen med hvilken deodorant du bruker. Det viser ny forskning fra Europa.

Her har man undersøkt hvilke produkttyper somoftest framkaller parfymeallergi og deodoranter kommer ut som nummer en.

«Armhulen er et svært følsomt område hvor huden er tynn og det er mange hårsekker. Det gjør at parfymestoffene lettere trenger inn. Samtidig er det også et litt innelukket sted hvor parfymestoffene ikke så lett fordampe, som de gjør på for eksempel ansiktet», forklarer forskeren bak undersøkelsen.

Les også: Tips om deodoranter

Ikke den eneste synderen
Hun forklarer for øvrig at når man barberer seg under armene – som mange kvinner gjør – blir huden enda mer følsom og mottakelig og risikoen for å få allergi av deodorant øker.

Forskningsresultatene viser at skjønnhetsprodukter som gruppe er langt den hyppigste framkaller av parfymeallergi. Av de 17.716 personene som var med i forsøket hadde 1790 parfymeallergi. Hos nesten halvparten av dem kunne man direkte påvise et kosmetisk produkt som årsak. I hvert fjerde tilfelle var det en deodorant.

Men det er ikke bare deodorant som gir parfymeallergi. Rett bak deodoranter ligger parfymert krem og deretter parfyme i flakong, sjampo og flytende såpe.

«Når det gjelder krem, sjampo og såpe er det produkter som mange bruker hyppig. Derfor stiger risikoen for å få allergi for produktet. Med parfyme i flakong er det antagelig det at konsentrasjonen av parfymestoffene er så høy som gjør at det er en av de mest allergifremkallende produkttypene», sier den danske forskeren.

Les også: De mest allergifremkallende skjønnhetsproduktene

Omkring fire prosent av den norske befolkningen lider av parfymeallergi som viser seg ved kløe, flass eller rødt eksem. Det finnes ingen behandling som kan kurere allergien – har du først fått den har du den for resten av livet.
Utbrudd kan behandles symptomatisk, men det viktigste er å unngå det parfymestoffet man er allergisk for.

«Når du får en allergi, samme hvilken, endrer den på immunsystemet ditt. Det betyr at du alltid vil reagere på det stoffet som har framkalt allergien din».

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *