Terje E.

Dubai – sand, sol og storhetsvanvidd

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Dubai kan skryte av rekordstore bygningsverker og storveis sjarme. Vi guider deg til 24 timers turistvennlige opplevelser på din mellomlanding, snartur eller solskinnsferie.

DAG 1

Kl. 09.00 – Historisk omvisning

Selv om stort sett alt i Dubai er nyskapt og konstruert, har byen fremdeles en historie som er verdt å bruke et par timer på. Vil du unngå offentlige transportmidler og en tur rundt i gatesystemet hvor både fortau og veinavn er en mangelvare, kan du på forhånd booke en guidet tur. Her fraktes du i en avkjølt bil til historiske severdigheter.

Få blant annet et glimt av Sheikh Mohammeds palass og merk vinden suse i vindkanalene i det gamle Dubai, der de smale gatene til forveksling ligner en scene fra tegnefilmen Aladdin.

Kryss Dubai Creek i et tradisjonell Abra (vanntaxi) og snus rundt i de tradisjonelle krydder og gullsoukene, som lokker med krydder i støvete farger, mens duften av varme og svette fra de ivrige selgerne henger i luften. En pose med krydder koster omkring 30 dirham (ca. 45 kr.), mens gull og smykker selges til dagens markedspris.

På din tur rundt i byen bør du dessuten bite merke i de velholdte blomsterbedene langs veikanten. Blant det gule, lyserøde og lilla blomster ligger det lange svarte vannslanger som forsyner Dubais planteliv med vann 24 timer i døgnet. Blomstene skiftes ut hver måned, slik at de kan overleve i ørkenklimaet.

Book en Merchant City Tour med engelskspråklig guide, mandag til søndag, for 155 dirham (ca. 229 kr.) pr. person.

www.arabian-adventures.com

Kl. 13.00 – Burj Khalifa

Høyst sannsynlig smyger varmen seg på dette tidspunktet som en kappe rundt kroppen din, så utnytt middagsvarmen til innendørs aktiviteter. Besøk verdens høyeste bygning, kalt opp etter Abu Dhabis emir som under Dubais finansielle krise betalte for ferdiggjørelsen. Betraktet fra gateplan er det 828 svimlende meter til bygningens topp, men heisen bringer deg «bare» til 452 meters høyde.

Resten av den veldige bygningen som består av Armani Hotel, kontorer og Sheikh Mohammeds leilighet, er nemlig ikke tilgjengelig for turister. Den ett minutts lange tiden i heisen til turistenes utsiktspunkt fylles med blunkende lys, lyden av jungelmusikk og propper i ørene. To ganger.

Når heisen stopper i 124. etasje får du utsikt til et Dubai som ligner en voksenutgave av et Legoland. Her snor veisystemet seg mellom rekordhøye bygninger, og du kan ved selvsyn la deg bergta av Dubais velkonstruerte storhetsvanvidd.

Vil du unngå den ofte lange køen ved verdens høyeste bygning, kan du før besøket booke dine billetter på hjemmesiden.

Et besøk på toppen koster 125 dirham (ca. 185 kr.) pr. voksen.

www.burjkhalifa.ae

Kl. 14.00 – The Dubai Mall

Ta heisen ned fra Burj Khalifa og spander resten av ettermiddagen i verdens største shoppingsenter som ganske praktisk finnes ved foten av verdens høyeste bygning. Senteret huser 1400 butikker med alt fra dyrt designertøy til elektronikk, make-up og sportsutstyr, og det er rik mulighet for å nyte en lunsj på en av de mange kaféene eller restaurantene.

Husk å ta en kikk på senterets fine interiør i form av blant annet rennende fosser og kjempe lysekroner, og utnytt muligheten til en skøytetur på isbanen.

På senterets hjemmeside kan du finne veibeskrivelse til stedet, som du kan ta deg til enten du er i bil, i buss eller med t-bane.

www.thedubaimall.com

Kl. 16.00 – Dinner Dune Safari

De harde solstrålene er på retur, og kvelden skal brukes på en ørkentur med mellomøstlige undertoner. 65 km fra Dubai sentrum er det et innhegnet ørkenområde til formålet, og det danner ramme for turen, slik at Dubais mange turister kan føle seg på sikker grunn i det arabiske eventyret.

Det første punktet på safariturens program innebærer en regissert falkejakt, og på tross av planta palmetrær og oppstilte søppelbøtter til turistenes brusbokser, gir jakten et fint innblikk i ett av ørkenbefolkningens tradisjoner.

Turens actionpregete høydepunkt er ørkenkjøring med firehjulstrekker, hvor det store kjøretøyet flyr over sandbankene og lar støvskyer danse rundt bilen. Opplevelsen minner mest av alt om en rutsjebanetur i naturens eget tivoli. Og når kvalmegrensen nesten er nådd, er endestasjonen det heldigvis også.

Middagen inntas i en anlagt leirplass i den øde ørkenen, komplett med vannpipeplass, kamelridning og en mellomøstlig buffé som avgir en sommerlig duft av stekt kjøtt og krydder. De små øyene av spisebord og benker er besatt av en snikksnakkende blanding av turister, og hvis man et øyeblikk lukker øyene og ignorerer blandingen av tysk, engelsk og arabisk, føler man nesten at man befinner seg i en ekte ørkenleir.

Følelsen forsterkes når en mørkhåret magedanserinne kommer til syne på scenen med arabiske tepper. Hennes fargestrålende tøy akkompagneres av arabisk musikk og eggende bevegelser som får den fyldige magen til å bevege seg på måter som skandinavene bare kan drømme om.

Du kan booke en ørkentur alle ukens dager. Prisen er 530 kr. pr. person, inkl. henting på hotellet ditt.

Les også: Dubai – Alt er overveldende – guide

DAG 2

Kl. 09.00 – Frokost på hotellet

Unn deg selv en overnatting på ett av Dubais mange femstjerners hotell, som enten du er til en utsikt fra verdens høyeste hotell eller en mer jordnær beliggenhet ved stranden på The Palm Islands, to konstruerte øyer, formet som en palme. På hotellene består frokostbufféen ofte av flere forskjellige kjøkken, slik at du verken skal mangle amerikansk, engelsk, thailandsk, vietnamesisk eller mellomøsteliginspirert mat.

Velger du et hotell med direkte adgang til strand og svømmebasseng, kan solens skarpe stråler nytes fra liggestolen din, hvor utsikten er minst like behagelig som omgivelsene.

Prisen for en overnatting på verdens høyeste hotell, JW Marriott Marquis, starter fra 850 dirham (ca. 1256 kr.) pr. natt. Er du mer strandløve enn bymenneske, kan du f.eks. innlosjere deg på Anantara Dubai The Palm Resort & Spa og gå direkte fra rommet ut i et turkisblått svømmebasseng. Prisen starter fra 1940 dirham (ca. 2871 kr.) pr. natt.

www.marriott.com, www.anantara.com

Tre råd på reisen til Dubai

Oppfør deg etter omstendighetene: Dubais befolkning består av en broket blanding av forretningsmenn, arbeidere, turister og lokale emirat. De aller fleste er tolerante, men vær likevel påpasselig med å ikke skeie altfor mye ut i oppførsel og påkledning.

Det er forbudt å være eller opptre beruset på åpen gate, så begrens alkoholinntaket til moderate mengder på hotell eller restaurant. Kle deg dessuten etter mellomøstlig skikk. Det betyr ikke at du skal iføre deg tørkle og burka, men at du er ikledd bukser, skjørt eller kjole til under kneet og en bluse som dekker skuldre og bryst.

Prøv artige spesialiteter: Prøv et glass kamelmelk som er fylt med gode vitaminer, smak den søte kamelmelkesjokoladen, som kan kjøpes i den lokale souken, eller bestill en kamelburger på en av byens mange kaféer eller restauranter. Dubais innbyggere spiser normalt ikke selv kamelkjøtt, men som turist er det en annerledes og anbefalelsesverdig matopplevelse.

Sjekk kalenderen før avreise: Juli og august er den varmeste perioden i Dubai med temperaturer over 40 grader, og Dubais fem årlige regnværsdager faller sjelden i disse månedene. Vær derfor oppmerksom på at varmen kan føles uutholdelig, og reis gjerne i vår eller høstmånedene.

Fredag er en helligdag for muslimer, og av den grunnen kan en del holdes stengt inntil klokken 16.00.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *