Terje E.

Dubai guide – alt er overveldende

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Klima, innbyggere, bygninger og prissetting av ting og ytelser. Her er prisen likegyldig.

Det sier mye om Dubai at selv bybussenes venteskurer har aircondition. Konkret forteller det at det er varmt i Dubai, og at noen må råde over umåtelige store mengder av penger. Men de kjølige skurene er overordnet et tegn på at i Dubai er det meste annerledes.

Bystaten Dubai med opp mot 1,5 millioner innbyggere er en av de syv De forente arabiske emirater, men ikke spesiell arabisk. 80 prosent av innbyggerne er innvandrere fra særlig India, Pakistan og Filippinene, og de fungerer som arbeidsbier for den herskende klassen. De innfødte araberne.

Økonomien er grunnlagt på noen av verdens største oljeforekomster, men da oljen en dag stopper opp, er en omstilling av levebrødet gjennomført på forholdsvis få år til handel, turisme, service og produksjon. Alt i et gunstig økonomisk klima med blant annet skattefrihet.

Det største av alt

Utviklingen skjer i ekspresstogstempo. For en vesteuropeisk hjerne er det grenseoverskridende.  Vi kan ikke følge med, og vi finner antagelig bare noe tilsvarende i Kina. Emiren og pengene bestemmer. Her er det ingen forsvinnende demokratiske prosesser, ingen innsigelsesrett, ingen nabohøringer.

Resultatet er så mange skyskrapere på den ca. 50 km lange sandstrimmelen langs kysten, som utgjør byen Dubai at ingen antagelig har tall på dem. Alene på de fem km, som utgjør Dubai Marina, ble det i perioden 2002-2008 oppført 160. Tross finanskrise bygges det fremdeles, f.eks. en «driveing torso» som den i Malmø, bare høyere og sikkert en tann mer snodd.

Blant skyskraperne er verdens høyeste bygning, Burj Khalifa på 828 meter. Tatt i bruk i 2010 og så slankt som et strå. Og like uforståelig som at et strå ikke knekker i vinden, er det at denne bygningen ikke legger seg ned, når den varme, sandfulle ørkenvinden rykker i den.

Ved foten av kjempehuset har vi verdens største kjøpesenter, Dubai Mall, med mer enn 1200 butikker. I alt har Dubai ca. 75 av disse shoppingsentrene, hver med 450-1200 butikker.

Slikt krever omsetning, slik at man har funnet på, og i mer enn 10 år, kjørt en årlig shoppingfestival, hvo rikinger fra den andre verden kommer med det ene formålet å bruke penger.

Prislapper er sjeldne i innkjøpsmekkaene, hvor naturligvis alle internasjonale merkevarer er representert. Min lokale kontakt, en arabisk nordafrikaner, forklarer:

«Prisen er likegyldig for mange kunder her. De velger ut varen, får den pakket inn, rekker fram kredittkortet, skriver under uten å se på tallene og sier nei takk til kvitteringen.»

Les også: Dubai – sand, sol og storhetsvanvidd

Vilkårlig prissetting

Slike kunder blir selvfølgelig utnyttet på de internasjonale hotellene med mange stjerner. Prissettingen forekommer helt vilkårlig. 50 kr. for en flaske vann, som kan kjøpes hos den pakistanske kjøpmannen borte på hjørnet til under en femmer. 180 kr. for forholdsvis ordinær frokost. 750 kr. for en flaske vanlig rødvin på en hotellrestaurant.

Men på den andre siden. Man kommer langt i taxi for 25 kr., den nyåpnete t-banen har symbolske billettpriser, og en tur i «vannbuss» koster 1,50 kr. På et gatekjøkkenlignende spisested så koster ikke noe over 10 kr., og en glimrende middag på en persisk restaurant (200 meter fra det dyre hotellet) kostet ca. 225 kr. for to personer. Dog uten alkohol, som bare kan kjøpes på de internasjonale hotellene.
Det annet Dubai

Alt har motsetningene sine, også Dubai. I byens nordlige del skjærer en lang, smal vik, Khor Dubai eller Dubai Creek, seg inn i landet fra Den persisk gulf. Her er det livlig i de fleste av døgnets timer, ikke minst på selve vannet, hvor et utall av vannbusser kalt araer farer fram og tilbake mellom de to bydelene, Bur Dubai og Deira. Ikke minst i dette området er det betydelig flere indere og pakistanere enn arabere.

Vannbussene, gamle ramponerte prammer, seilt av en mann, reiser når de er fylt opp. Båtføreren samler inn en dirham (ca. 1,50 kr.) hos hver passasjer, gasser opp totaktsmotoren og styrer ut mellom alle de andre araene. Det ropes og gestikuleres, men sammenstøt er uunngåelige. Det er som å kjøre radiobil på tivoli.

Fem minutter senere er man på den motsatt bredden og kan starte på opplevelsene i de mange basar og forretningsgatene på begge sider av Dubai Creek. Her viftes det ikke med kredittkort og prisen er det absolutt viktigste ved varen. Til en god handel hører intens prutning. Og når man er enige, gjøres det opp med små fettete sedler.

Blir man trøtt av mylderet i gullbasaren, tekstilbasaren, krydderbasaren og alle elektronikk- og suvenirbutikkene, så er det fred og ro i det gamle kvarteret Bastakiah på creekens sørside. Det restaurerte området representerer det eldste Dubai, blant annet med hus påført karakteristiske vindtårn, som før airconditionens tidsalder sørget for lite kjølighet innendørs.

Kvarteret har en del kaféer, gallerier og museer. Nær Bastakiah er Dubai Museum plassert i et gammelt fort. Utstillingen forteller blant annet historien om byens rivende utvikling. Entréen er under fem kr.

Hvis man ikke truffet sommerdager med 45 grader, er det hyggelig å gå en tur på kaiene på begge sider av creeken. På nordsiden ligger gamle treskip, som seiler varer til og fra Iran, og på sørsiden er det utflukts- og restaurantskip som ligger fortøyd

Fire råd på reisen til Dubai

Utenfor byen: Dubai egner seg til få dagers opphold. Ved en ukes ferie eller mer kan man ha bruk for å komme seg litt ut av byen. Ørkensafari med vill bilkjøring i ferskenfargete sanddyner er en mulighet, et opphold i viltreservatet Al Maha (www.ddcr.org) en annen.

Mest vil vi anbefale en tur til Musandamhalvøya ut mot Hormuzsundet, hvor man kan få en uforglemmelig dag med fjordseilas, snorkling på korallrev og nær på opplevelser med delfiner, fisker og fugler (www.msaoman.com eller via charterselskapene).

Restaurant: Bastakiah Nights i det historiske Bastakiahkvarteret serverer libanesiskinspirert mat til moderate priser. Bygningen og innredningen er stemningsfull, og fra takterrassen er det utsikt over Dubai Creek. Ingen alkohol.

Hotellopplevelse: Det er de færreste unt å bo på det syvstjernete hotellet Burj Al Arab som er bygget som et seil på en kunstig øy ved kysten, men for ca. 300 kr. kan man få snuse på herligheten. Ved solnedgangstid serverer hotellets Junsui Lounge to drinker og litt snacks for dette beløpet. Reserver plass noen dager i forveien.

Vær og valuta: Vintermånedene er best til besøk i Dubai og de andre emiratene. Da er temperaturen som på danske sommerdager. Om sommeren er 45 grader alminnelig, men blir man innendørs, er det ikke noe problem siden det er aircondition overalt. Kredittkort kan brukes mange steder, imidlertid ikke i taxier, men det er minibanker overalt i byen.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *