Terje E.

Elsykkel – noe for deg?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Du har kanskje vurdert å kjøpe en elsykkel. En elsykkel kan gjøre hverdagen din enklere, la deg komme ut og få frisk luft eller gi deg mulighet for å spare penger til bensin. Vi håper at vi med denne artikkelen kan hjelpe deg til å finne ut om elsykkel er noe for deg. Og det er faktisk mange gode grunner til å velge en elsykkel.

Valget om om du skal kjøpe en elsykkel, og hvilken du så skal kjøpe, kommer helt an på den situasjonen du er i.

Vi har derfor forsøkt å inndele elsyklister i tre grupper hvor du kanskje befinner deg i den ene av dem. Kanskje befinner du deg i flere av dem, eller kanskje ikke i noen av dem, vi mener imidlertid at du godt kan få noe ut av artikkelen likevel.

1. Husholdning med økt behov for transport

Hvis din familie eller husholdning har blitt større og nå har et større behov for transport kan en elsykkel være et veldig godt alternativ til en bil eller offentlig transport.

En elsykkel forurenser ikke like mye som en bil og i motsetning til vanlige sykler ankommer du ikke svett til reisemålet ditt, en fordel hvis du skal bruke elsyklen til å reise på jobbe/skole hvor det er upraktisk å gå rundt svett resten av dagen.

En elsykkel er også billigere i drift enn en bil og tar mindre plass i garasjen.

2. Elsykler: Til eldre og handikappede

el-sykkelHvis du elsker å sykle, men ikke har mulighet til å bruke en tradisjonell sykkel på grunn av nedsatt fysisk funksjon som kommer av alderdom eller et handikap kan en elsykkel være en klok investering. Sykkelens innebygde motor hjelper deg med å komme rundt og opp lange bakker så lenge du husker å lade den opp mellom turene. Elsykler gir deg altså en mulighet for å komme ut å nyte naturen og få litt mosjon uten at du trenger å lide overlast.

3. Entusiasten og fritidssyklisten

Er interessert i teknologi og har et godt øye til elsykler eller nyter du landskapet hver gang du er ute å sykle, men føler at du ser det samme hver gangen kan en elsykkel også anbefales. Det er mange forskjellige elsykler med forskjellig utstyr og batterier, så enhver teknologiinteressert vil ha mulighet for å finne den riktige sykkelen som har det perfekte utstyret for henne/ham.

Men hvis du bare er lei av å se det samme landskapet igjen og igjen på din normale sykkelrute kan du enten sykle en ny rute eller investere i en elsykkel. En elsykkel vil kunne bringe deg mye lengre uten at du trenger å investere mer energi i det. Du får fortsatt mosjon når du bruker en elsykkel, du slår på motoren bare når du har behov for det. Den vil også være mer behagelig å sykle på når det norske været byr på blest og motvind.

Les også: 4 ulemper med elsykler

4. Ulemper ved elsykler

Det er naturligvis også ulemper ved elsykler. Du må huske på å lade dem opp, laderen kan imidlertid tas med på tur. En elsykkel er tyngre enn en vanlig sykkel, noe som gjør at du må tråkke hardere når du sykler uten motor.

Bilister er ikke vant til at sykler kjører fort så vær ekstra oppmerksom når du er ute å kjører.

En kikk på elsykkelens historie

Elsyklens tunge oppstart

Er elsyklen et nytt fenomen? Svaret er både ja og nei. Allerede i 1895 fikk det amerikanske firmaet Bolton Jr. patent på en sykkel med elmotor på bakhjulet. Allerede to år senere, i 1897, ble det neste patentet tatt. Denne gang på en elsykkel med en motor på begge hjulene. Flere patenter fulgte – blant annet en modell med sikkerhetssele, men det kom aldri i gang noen masseproduksjon.

Gammel elsykkel
Omkring 1992 begynte de første moderne elsyklene å komme på markedet. De benyttet seg av nyere teknologi, men fremdeles ikke så utviklet som den vi ser i dag. Mens de fleste benyttet seg av et nikkel-kadmium teknologi til batteriene, en teknologi som er foreldet i dag, var det andre som brukte en enda eldre teknologi med blybatterier. Elsyklen hadde fremdeles et skritt å gå.

Moderne elsykler
I dag er nesten alle elsykler utstyrt med et litiumbatteri som både er langt mer sikkert, langt mer effektivt og langt mer holdbart. Batteriutviklingen har altså vært veldig gunstig for deg som elsyklist. Den er med på at prisene på elsykler også er svakt nedadgående. Det vil altså bare bli mer og mer hensiktsmessig å droppe bilen til fordel for en elsykkel du kan kjøre langt på.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *