Terje E.

Er E. coli egentlig så farlig?

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Enhver som har vært i kontakt med E. coli tenker nok tilbake på det med gru, men faktum er at det kun er et fåtall bakterier med betegnelsen E. coli som er direkte farlige for mennesker, og mange av dem bærer vi alle sammen rundt på. Hele tiden, og de skal faktisk være der for at tarmsystemene våre skal holde seg i balanse.

Blant de mange tusen variantene av E. coli bakterier som finnes er det bare et fåtall som er direkte sykdomsfremkallende, og de inndeles i hovedsak i to grupper, de som virker utenfor tarmsystemet, og de som virker i tarmsystemene.

Begge disse inndeles så i en rekke undergrupper, hvor enkelte smitter fra dyr, andre fra mennesker, og andre igjen via andre veier. For eksempel via mat eller drikke. Felles for disse E. coli gruppene er at de påfører mennesker sykdom i forskjellig grad, og alt fra lettere kvalme og mageonde kan forekomme, til direkte livstruende sykdommer som blant annet hjernehinnebetennelse. Heldigvis er det stadig sjeldnere at sistnevnte forekommer, og med hurtig og korrekt behandling kan et eventuelt skadeomfang betydelig begrenses.

Den hyppigste smittekilden i Norge i dag er som oftest mat, og selv om det er sjelden det forekommer, er det likevel et par tilfeller i året hvor mennesker blir innlagt på sykehus som en følge av at de på en eller annen måte er smittet av E. coli bakterier.

For å unngå å bli syk av mat smittet med E. coli er det mye man kan gjøre selv rent hygienemessig. I de fleste tilfellene hvor folk er blitt syke, har de spist infisert mat som ikke er blitt tilberedt på en korrekt måte. Et godt eksempel på dette er kjøtt som ikke er varmebehandlet godt nok, eller for eksempel salat som ikke er skylt ordentlig. Eller en kombinasjon der kanskje kjøttet er infisert, men likevel tilberedt på en forsvarlig måte, men så blir kanskje ikke skjærebrettet, kjøkkenbenken eller kjøkkenredskapene gjort grundig nok rene, slik at det smitter over på annen mat senere.

De fleste bakterier dør hvis de varmebehandles i temperaturer over 60 grader celsius, så hovedregelen må være å tilberede mat ordentlig, gjennomstek alt kjøtt og sørg for at alle redskaper man bruker rengjøres i temperaturer over dette. Skal man tilberede salat er det lite praktisk å koke denne, men en liten tur i mikrobølgeovnen kan gjøre underverker. Her bør man imidlertid eksperimentere litt så ikke salaten blir vassen og udelikat. Man bør uansett skylle salat godt i kaldt vann før servering, og bruk gjerne en helt ren mikrofiberklut å tørke den ren og tørr med etterpå.

E. coli i andre produkter som for eksempel pålegg er det vanskelig å gardere seg mot, og en gang i blant ser man dessverre tilfeller der folk er blitt syke av å spise eksempelvis salami eller skinke på boks. Dette skjer fordi pålegget er utsatt for smitte under eller etter den nødvendige varmebehandlingen under produksjonen. Det er derimot viktig å merke seg at sannsynligheten for å bli smittet via pålegg er forsvinnende liten, så det er ingen grunn til hysteri eller annen oppmerksomhet rundt dette.





Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *