Terje E.

Færøyene – gourmetens overfyllte spiskammer

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Midt i Atlanterhavet der den varme Golfstrøm returnerer fra Nordishavet, på den lille uanseelige øygruppen med  navn Færøyene, er det oppdaget noen av verdens beste råvarer.

Høyt skattet av ledende gourmetkokker er imidlertid kvantiteten begrenset, derfor er den fulle nytelsen av dette naturens skattkammer bare forbeholdt en liten eksklusiv klubb av fastboende øyboere samt de få tilreisende som finner vei til denne avsidesliggende kroken av verden.

Les også: Opplev Færøyene med en fiskestang

Den høye kvaliteten skyldes dels den langsomme veksten grunnet det kalde klimaet hvor vegetasjonen får lov til å trekke saft og kraft ut av jorden på de bratte fjellskråningene for siden å bli spist av sauene. Dette gir særdeles velsmakende og økologisk sauekjøtt hvor en del blir tørket til skjerpekjøtt, en færøysk delikatesse som man må være innfødt for å kunne nyte til fulle. Også skalldyrene og sjøkrepsene er blant verdens beste og ettertraktet av eliten med michelinstjerner.

Færøyinger, som bor i selve spiskammeret og ser den økologiske næringskjedens mange ledd rett utenfor vinduet, har til alle tider fødd seg med denne nåtidige lystspisen. Uvitende om råvarens høye kvalitet har det tradisjonelle færøyske kjøkkenet tørket, saltet og brukt en gjæringsprosess på fiskene, fuglene og kjøttet hvorpå det ble spist sammen med kokte poteter og roer. Denne temmelig ensformige, magre og grønnsaksfattige kost har blitt supplert med ville urter og gress for å unngå mangelsykdommer.

Med havet brusende inn over øyene, vinden som plystrer gjennom kløftene og sauene som gresser de mest uframkommelige steden, er det i klippesprekkene, grøftene og mellom husene den frodigste og mangfoldigste vegetasjonen finnes. Her vokser vikingeurten hvan, rik på C-vitamin og effektiv mot skjørbuk, brenneslen med rikt mineral- og jerninnhold samt cochleare som med sine syrlige blader til dels kan kompensere for mangelen på friske grønnsaker. På engene dyrkes poteter og roer, saftige som pærer.

Les også: Færøyene – verdens mest uspolerte øy

Som aktive deltakere i den verdensomspennende suksessen Ny Nordisk Mat er de færøyske restaurantene bevisste råvarenes høye standard og det tilhørende ansvaret i tilberedelsen. Her, på klodens minste hovedstad, er det høyt under taket med sushi i verdensklasse, berømt og kjent langt utover de nordiske grensene. Her fås det rustikk bondemat, nyfortolket ala det 21. århundret, side om side med avantgardistisk gourmetkunst av internasjonal standard som gjør seg flid for øyet og ganen. Fremtryllede ukjente komposisjoner som forfører de kresne sansene med en symfoni av smaker, lyder, lukt og farger. Alt med opprinnelse i landet, naturen og tradisjonene.

Restaurantenes fokus på øyenes unike kulinariske kjernekompetanser og enestående terroir har ført til økt interesse for utvikling og foredling av de lokale spesialitetenes kvalitet og smak samt, med bakgrunn i Færøyenes tradisjonelle oppbevarings- og tilberedningsmetoder, å frambringe nye kvalitetsprodukter. Færøyenes høye drikkevannskvalitet har også gjort det mulig å etablere minibryggerier med fokus på eksport.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *