Terje E.

Færøyene – verdens mest uberørte øy

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

18 vakre øyer venter på å bli opplevd. Færøyene er uspolert skjønnhet og uberørt natur. Nytt nordisk kjøkken. Bevart arkitektur. Verdens reneste luft og friskt vann. Et spennende og unikt sted fullt av natur og kultur på sitt beste.

Derfor har Lonely Planet valgt Færøyene til et av verdens beste reisereisemål og National Geographic Traveler kåret Færøyene til en av verdens mest uspolerte øyer. Her kan du oppleve en verden som de fleste kan gjenkjenne fra filmen Ringenes Herre.

Ikke noe sted på Færøyene er du lengre vekk enn 5 km. fra havet og alle steder har du utsikt til mange av de 340 fjelltoppene. Det er store områder av uberørt natur. Og den færøyske naturen er lett tilgjengelig. 17 av de 18 øyene er tilgjengelige og 6 av øyene er forbundet med bro eller tunnel. Og det er noe av det helt spesielle ved Færøyene. For selv om du er tett på den eventyrlige naturen har du alle moderne fasiliteter, og det selv om at du befinner deg på noen forholdsvis små øyer midt ute i Nord-Atlanterhavet.

Du må også oppleve de grønne klippeøyene som vikingene forelsket seg i for mer enn 1000 år siden da de slo ned seg og bygget opp et samfunn fra grunne, og i dag har blitt et samfunn fullt av gjestfrie mennesker.

Les også: Opplev Færøyene med en fiskestang

Fakta om Færøyene

Beliggenhet og størrelse
Færøyene ligger nordvest for Skottland, midt imellom Island og Norge i hjertet av Golfstrømmen. Landet som i grove trekk ligner en pilspiss er 113 km lang og 75 km bredt, i alt 1399 km2 fordelt på 18 øyer. Det er 1100 km kystlinje og man er ikke på noe sted lengre enn fem km fra havet. Det høyeste fjellet er 882 m, mens landets gjennomsnittshøyde er ca. 300 m.

Les også: Total solformørkelse 2015 – Færøyene og Svalbard

Klima
Færøyene har temperert øyklima og været er svært omskiftelig. Det ene øyeblikket skinner solen fra en nesten skyfri himmel for plutselig å skifte over i dis og regnbyger. Havet fryser aldri til og temperaturen er svært moderat i forhold til landets nordlige beliggenhet. Om vinteren snør det, men snøvær er som regel kortvarig på Færøyene.

Gjennomsnittstemperaturen ligger på 3,5°C om vinteren og 12°C om sommeren, imidlertid kan det bli mye varmere på steder som ligger i le. Luften er alltid ren og frisk uansett årstid.

Les også: Les også: Færøyene – gourmetens spiskammer

Folketall
I alt 48565 mennesker bodde på Færøyene 1. februar 2011.

Styreform
Siden 1948 har Færøyene vært en selvstyrt del av det danske kongeriket. Landet har sin egen lovgivende forsamling, lagtinget, og sitt eget flagg. Færøyene er ikke medlem av EU og all handel er regulert gjennom spesielle handelsavtaler.

Språk
Språket på Færøyene er færøysk som har røttene sine i det norrøne språket. Færøyinger forstår som regel alle de nordiske språkene og mange snakker godt engelsk, spesielt de unge.

Religion
Religion spiller en viktig rolle i den færøyske kulturen og mer enn 80 prosent av befolkningen tilhører til evangelisk-lutherske statskirken. Den nest største gruppen, omkring 10 prosent, tilhører Brødremenigheten.

Industri
Fiskeriet er den viktigste inntektskilden på Færøyene. Mer enn 97 prosent av den færøyske eksporten er fiskeprodukter. Turisme er øyenes nest største industri, ull-produkter og andre fabrikasjoner kommer på tredjeplass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *