Terje E.

Fakta om tynnfedme

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

«Tyndfeit» eller tynnfedme er en populær betegnelse for personer som er slanke uten å mosjonere eller bry seg om kostholdet.

De tynnfetes BMI er normal, dvs. under 25, men vil som regel ligge på grensen til undervektig, dvs. like over 18,5.

Fettprosenten er høy hos tynnfete selv om de er slanke, fordi muskelmassen er lav på grunn av en inaktiv livsstil.

Hos tynnfete sitter fettet primært i magen rundt organene hvor det skaper en kronisk betennelsestilstand som øker risikoen for type 2-diabetes og hjerte-karproblemer.

Røykere er også i risikosonen for å utvikle tynnfedme.

Er du tynnfet bør du mosjonere litt. Mosjon forbrenner det farlige fettet og bygger opp muskelmassen. Du bør også spise sunnere.

Omfattende helsetest

Forskere har studert seks personer gjennom en omfattende helsetest. Hensikten er å finne ut hvordan vekt og helse henger sammen hos mennesker som har veldig forskjellig BMI, kroppsbygning og livsstil. Les mer om resultatet av testen her: Nyttig info om tynnfedme

En test foregår på den måten at man tar en rekke blodprøver som forteller om generell helse, også kolesteroltall. Dessuten utføres det en glukosetoleransetest som viser om testpersoenen reagerer normalt på sukker eller om han/hun har type 2-diabetes eller forstadier i form av prediabetes.

Testpersonen blir også skannet i en DXA-skanner, som gir et nøyaktig bilde av forholdet mellom fett- og muskelmasse i kroppen. Skanningen forteller hvor høy fettprosenten er, hvor den ligger i forhold til normalområdet, og hvordan fettet er fordelt på kroppen. Ett av de sentrale tallene fra skanningen er forholdet mellom det sunne (gynoiden) hofte- og lårfett og det usunne (androiden) magefett.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *